Tom Brynhildsen : en fighter fra Telemark

Mannskapsbilde (ubåten Ula) . Tom Brynhildsen nr 1 til venstre på første rad. (Foto: Arkivet Freds- og menneskerettighetsenter./privat)

Mannskapsbilde (ubåten Ula) . Tom Brynhildsen nr 1 til venstre på første rad. (Foto: Arkivet Freds- og menneskerettighetsenter./privat)

Motstandsmannen og krigsseileren Tom Brynhildsen (1917 -2002) tok opp kampen mot de tyske okkupantene fra dag en. Den tidligere bokseren kjempet også på Hovinheia i 1940.

DEL

På Krigsseilerregisterets hjemmesider presenteres hver måned en krigsseiler. I desember 2019 er månedens krigsseiler Tom Brynhildsen, som er født i Skien 15.mars 1917. Han var en allsidig mann, som gikk i elektrikerlære og var engasjert i idrett og friluftsliv. I flere år deltok Brynhildsen på boksestevner over hele landet. I Telemark ble han mester fem ganger, blant annet under Urædds boksestevne i 1936. Ifølge referatet til TA 9.mars det året var kampen mellom Brynhildsen fra klubben Odd og Ture Uthberg fra Rjukan IL en av de mest underholdende kampene under hele stevnet. «Uthberg måtte en tur i gulvet etter en kort høire». I mars 1935 under kretsstevnet i Telemark i klassen weltervekt slo elektrikeren ut en annen fighter fra Vestfjorddalen i de innledende rundene - Hans Hansen fra Rjukan. Brynhildsen ble norgesmester for junior 1935.

Da Norge ble angrepet i 1940, meldte han seg til tjeneste.


Gikk fra Rjukan til Heddal

I et intervju med Varden 9.april 1990 forteller han:

«Da ryktene kom om at de foregikk kamper i Vinje, avtalte jeg med Rolf Jør Johansen om å bli med til Seljord. Han startet grytidlig om morgenen med bensintransport fra Gråtenmoen. Jeg hadde fått tak i fullt militært utstyr fra en som tidligere var på Heistadmoen.

- Min bror Alf kjørte meg til Gråtenmoen sent på kvelden. Endel kamerater var hjemme hos oss da jeg dro. De hjalp meg med å skjule militærutstyret under bilen. Tyskerne hadde vakter på broen over Klosterfossen og de kontrollerte bilene som passerte.

- Da jeg kom frem til Rolf, var militærutstyret vekk. Det viste seg at utstyret hadde falt av i Turnhallbakken. Kameraten min, E. Folkestad, som var med meg den kvelden jeg dro, fant utstyret tidlig om morgenen neste dag.

- Jeg kom meg oppover i Telemark og var med i Vinje. Der hørte jeg rykter om at trefninger var i gang mot tyske soldater på Hovinheia - og jeg dro over for å bli med de norske styrkene der.

- Da kampene tok slutt, gikk jeg fra Rjukan til Heddal. Vel fremme på Notodden traff jeg Rolf som var på ny tur. Det bar hjemover til Skien. Dagen etter dro jeg til Sverige for å bli med i Nord-Norge. Dette var min start på en lang krigstjeneste, forteller Tom Brynhildsen".

Gøteborg

Brynhildsen kom så inn i illegalt arbeide i Norge fra høsten 1940 til han dro til Sverige i mai 1941. Han ønsket sterkt å delta i kamp videre fra Storbritannia. Etter opphold i flyktningleir, gikk han ombord i B.P. Newton som elektriker.

B.P. Newton var en av ti Kvarstadbåter som brøt ut av internering i Gøteborg, og som april 1942 forsøkte å komme seg til Storbritannia. B.P. Newton var et av bare to skip som klarte å komme seg til alliert havn. En annen telemarking og samme årskull som Brynhildsen er rjukangutten Scott Michael Broadwick. Han var radiotelegrafist om bord i MT. Buccaneer - en av båtene som ikke kom fram til England. Mannskapet valgte å senke skipet i Skagerak framfor at det kom i fiendens tjeneste. Broadwick, for øvrig onkelen til bokhandler Jan Køhn, døde i det tyske tukthuset Sonnenburg 18.februar 1944.

Brynhildsen fortsatte å seile på B.P. Newton som elektriker, og tok et skytterkurs i april

Ubåt-tjeneste og Etiopia

I september 1942 gikk han inn i Den norske marine, og fortsatte som elektriker. Han var påmønstret ubåten Uredd en kort periode, men måtte opereres på grunn av hovne mandler. Uredd gikk ut i tjeneste uten han, og litt over en måned etter sank ubåten etter minesprengning og alle ombord omkom.

Brynhildsen fortsatte tjeneste i ubåter, blant annet UTSIRA til han dimitterte 2. mai 1946.

Etter krigen opptok han yrket som elektriker igjen. Han tok opp igjen samarbeidet med sin bror Alf igjen. Fra 1957 var han så syv år engasjert som instruktør i forbindelse med oppbygningen av den etiopiske marinen. For sin innsats ble Brynhildsen tildelt utmerkelse av keiser Haile Selassie.

Brynhildsen pensjonerte seg i 1980. Han døde 26. april 2002 i Skien.


Artikkeltags