Gå til sidens hovedinnhold

Terje flyttet tilbake på Rjukan - slipper ny single

Idag slipper bandet til rjukangutten Terje Halmrast, Monalia, en ny single, inspirert av koronatida, som har fått ham til å flytte tilbake til Rjukan.

MONALIA MED SINGLESLIPP

Idag slipper Monalia sin nye singel "Flying Away", som ifølge rjukangutten Terje Halmrast skal forføre deg med på en virkelighetsflukt. I presseskrivet innledes det med at låta med sine soniske kontraster og svevende harmonier lokker lytteren med seg inn i det forførende musikalske landskapet de kaller fjellsurf. Det var ikke bare pandemien som skulle skape utfordringer for Monalia i annerledesåret 2020. En trommis med hjertefeil og en gravid vokalist gjorde det litt vanskeligere å fortsette akkurat som før, og lockdown og smittevern ble dermed desto viktigere å ta hensyn til for bandet.
- Alt av konserter ble ble jo stoppet, så vi fikk en helt annen hverdag. Vi har ikke hatt annen mulighet enn til å lage nye låter. Og jeg mista jobben, og leiligheten måtte jeg ut av. Så da ble det til at jeg flytta tilbake til Rjukan. Tanken var å søke jobber i Oslo, men jeg fant en veldig fin ro her, og det er ikke fristende å søke tilbake til Oslo nå i koronatida. Jeg har alltid vært glad i naturen og fjellet, og har alltid flykta hit når jeg her ferie. Så får vi se, men akkuart nå er jeg tildbake på Rjukan, og synes det er veldig fint. Jeg savner ikke lockdown-Oslo, sier Terje.

Hør låta:

Navnet fra Tinn
Monalia har jo også hentet navnet fra Tinn, Månalia angloifisert. Og inspirasjonene til den nye låta er også herfra.
- Det vakre i naturen og det urørte, og kontrasten mellom byen det konstruerte og skapte. Når jeg kommer fra byen setter jeg enda mer pris på naturen, og av og til litt motsatt. Den kontrasten er viktig. Det kommer tilsyne i låtskrivinga, mener han.
I en tid der reiser kun er vage minner eller framtidsfantasier, så drømmer Monalia om nettopp å fly avgårde.
- Når man er i litt kjipe omstendigheter, så er musikken en fin tilflukt. Det kan være en god overlevelsesstrategi å komme seg gjennom den tøffe tida ved å lengte seg bort til en annen verden, hvor det ikke finnes verken sykdom, død, bekymringer eller ondskap. Vi ønsker vel å ta lytteren vekk fra hverdagens prøvelser og inn i vårt musikalske univers, sier Terje som foruten å være låtskriver er vokalist og gitarist i bandet. Spilt inn i Taakeheimen Lydrike i Oslo, med Morten Øby som produsent.
- Det minner meg litt om de drømmende låtene til Slowdive?
- Det er jo litt morsomt du nevner det bandet. Spesielt en låt fra det bandet kom i hodet mitt. Så det var et band som inspirerte meg veldig før jeg begynte å lage egne ting. Det var musikk som tok meg veldig på den tida, i begynnelsen på 20-åra.

Ble til på ny måte
- Mange er nok litt overraska over denne låta, mener Terje. Låta begynte med at jeg satt med kassegitar, slik du hører i begynnelsen på låta. Vi har blanda inn endel elektroniske elemeneter i lydbildet. Låta beveger seg fra det superminimalistiske og akustiske, til et stort og drivende lydlandskap. Det starter som en hyttetur med fyr i peisen, før du letter og flyr over trær og store fjell, inn i en frodig fantasiverden. Det er melankolsk og drømmende med soft vokal og svevende harmonier, akkurat slik vi kjenner Monalia, men denne gangen med mektige innslag av elektroniske elementer. Omstendighetne ga også mye rom for eksperimentering, så idéene strømmet på underveis, forteller han.
- Vi fikk ikke øvd sammen, så låta ble til på en annen måte enn de tidligere låtene våre. Vanligvis har låtene gått fra en idé til nesten ferdig låt ved hjelp av jamming og eksperimentering i øvingslokalet. Men koronasituasjonen krevde nye måter å jobbe på. Så vi tok opptak av våre ideer på telefon og iPad og sendte frem og tilbake til hverandre, for så å gjøre preprod hjemme før vi gikk i studio. Vi har altså ikke fått spilt låten sammen slik vi pleier, men den er likevel et fullverdig samarbeid, forteller Terje.
Ny single, betyr det ny plate?
- Vi har ikke planlagt det konkret ennå, men det kommer en ny singel iløpet av våren, så får vi se. Mer kommer, men nå er vi ikke klare på, det er jo mye som gjør at vi har måttet sette ting på vent, som sagt, avlsutter Terje Halmrast.

Monalias nye singel «Flying Away» slippes idag fredag 5. mars.