(Telemarksavisa)

Dermed passerte sandesokningen den gamle norgesrekorden i fridistanse, som lød på 248,9 kilometer.

Rekorden ble imidlertid ikke gammel, da turkameraten, Gunnar Sæbu fra Oslo Paragliderklubb (OHPGK), fløy 600 meter lengre.

– Jeg hadde litt mer høyde inn mot landing og fløy noen hundre meter lengre enn Gunnar, men han måtte ut i dalen i Hjartdal for å finne termikk etter start, så han fikk dermed 600 meter lengre fridistanse og overtar derfor den norgesrekorden – gratulerer, sier Skarpås via nettsiden flightlog.org.

Uansett deler de norgesrekorden for deklarert flygning – Skarpås forklarer at de denne gangen lyktes med å fly akkurat den distansen de hadde meldt inn på forhånd. Den gamle rekorden for deklarert mål var for øvrig 193 kilometer.

– For en følelse!

Med den elleville flyturen kunne de to også dele OHPGKs «Hederstegnpris» på 25.000 kroner som de første i Norge som fløy over 250 kilometer.

– For en følelse det var å passere 250 kilometer sammen med Gunnar, vi hylte og skravla så mye at jeg nesten glemte deklarasjonen en kilometer lengre fram, beskriver sandesokningen i loggen fra flygingen.

(Saken fortsetter under kartet)


Turen tok hele ni timer og 22 minutter.

– Å være i lufta så lenge er ganske slitsomt psykisk, forteller Skarpås til Sande Avis.

– Du må hele tida tenke 30 minutter framover og se for deg hvordan du bør legge ruta. Det er mange beslutninger å ta, men det hjelper å være to om dem, sier han.

For å komme lengst mulig er nemlig paragliderne avhengige av å finne oppdrift i form av termikk, eller termisk oppadgående luftstrømmer. Så gjelder det å sirkulere oppover i disse helt opp til skylaget før ferden fortsetter videre mot målet.

(Saken fortsetter under bildet)


Meget ivrig

Skarpås har blikk for slikt; han har etter eget utsagn brukt «all fritid» på sporten siden 1996, og han har også innehatt norgesrekorden tidligere.

– Hva er neste mål?

– Det må bli 300, det da! Er du på rett plass til rett tid igjen, er det mulig. Men det er klart, slike dager er sjeldne og det er veldig vanskelig å få til. Akkurat nå er jeg veldig fornøyd med å ha klart 250 kilometer, avslutter sandeokningen.

Hans forrige lengstenotering var 160 kilometer.