– Apekopper er ikke like smittsomt som man fryktet i starten. Det smitter stort sett bare via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper, informerer Tinn kommune og kommuneoverlege Sjur W. Ohren.

Det er seksuell kontakt som er den vanligste smittemåten – og det er hovedsakelig menn som har sex med menn som smittes.

Kun til de med størst behov

– For de aller fleste, også de aller fleste menn som har sex med menn, vil vaksine ikke være aktuell. Vaksine kan være aktuell for enkelte menn og transpersoner som har sex med menn med seksuell risikoatferd, opplyser Ohren.

I Tinn vil det snart åpnes opp for vaksine til følgende gruppe:

  • Menn og transpersoner som har sex med menn OG som har risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex osv.) OG som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder.

– Det er begrenset tilgang på vaksine internasjonalt og vaksine tilbys derfor bare til de som har størst behov for vaksinen, sier kommuneoverlegen i Tinn.

Han understreker at det foreløpig er usikkert om vaksinene blir sendt til hver enkelt kommune, eller om vaksineringen må begrenses til færre kommuner – men oppfordrer de i målgruppen om å melde sin interesse til Rjukan helsestasjon umiddelbart.

– Innbyggere som tilhører gruppen er aktuell for vaksinasjon og kan melde seg til vaksinasjon ved å ringe Rjukan helsestasjon på nummeret 35 08 29 50. Da vil vi følge deg opp og gi videre beskjed om når og hvor du kan få din vaksine, informerer Ohren.

Rammer menn som har sex med menn

– Hvorfor er det nesten bare menn som smittes med dette?

– Det er i hovedsak menn som har sex med menn som smittes. Det er vanlig at ulike virus og bakterier sprer seg ulikt i ulike miljø. For eksempel ser vi at noen bakterier slik som hjernehinnebetennelse i størst grad rammer de unge, mens apekopper altså i størst grad rammer menn som har sex med menn, svarer Ohren forklarende.

Alle årsakene til hvorfor det er nettopp slik, er ennå ikke klart, ifølge Ohren – men det har å gjøre med hvordan viruset er bygd opp å gjøre.

– Det har også å gjøre med hvilke måter og i hvilke miljøer det smitter enklest, og i hvilke miljø det først dukket opp, nevner kommuneoverlegen.

(Saken fortsetter under faktaboksen. Klikk på pilen for utvide boksen.)

– Ta forholdsregler som gjelder for deg

– Har det vært noen tilfeller av dette i Tinn til nå?

– Vi har ikke noe utbrudd av apekopper i Tinn. Men innbyggere i Tinn reiser både til andre kommuner og ut i verden og kan smittes på lik måte som de som bor i kommuner det har vært smitte, svarer kommuneoverlege Ohren.

Ohren kan ikke slå fast hvor mange i Tinns befolkning en eventuell vaksinering kan gjelde for.

Kommunen fører ikke slik statistikk, ifølge han.

– Kan vi si noe om hvor stor del av Tinns befolkning dette kan gjelde?

– Det er naturligvis ikke noe vi fører statistikk over, eller på noen måte tenker det er interessant å føre statistikk over. Det er nå dessverre slik at akkurat apekopper smitter i stor grad i denne gruppen, men andre infeksjonssykdommer smitter mest i andre grupper slik som blant barn. For alle er det viktig å ta de forholdsregler som i størst grad gjelder for deg, understreker Ohren.