– Apekopper er ikke like smittsomt som man fryktet i starten. Det smitter stort sett bare via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper, informerer Tinn kommune og kommuneoverlege Sjur W. Ohren.
Det er seksuell kontakt som er den vanligste smittemåten – og det er hovedsakelig menn som har sex med menn som smittes.
Kun til de med størst behov
– For de aller fleste, også de aller fleste menn som har sex med menn, vil vaksine ikke være aktuell. Vaksine kan være aktuell for enkelte menn og transpersoner som har sex med menn med seksuell risikoatferd, opplyser Ohren.
I Tinn vil det snart åpnes opp for vaksine til følgende gruppe:
- Menn og transpersoner som har sex med menn OG som har risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex osv.) OG som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder.
– Det er begrenset tilgang på vaksine internasjonalt og vaksine tilbys derfor bare til de som har størst behov for vaksinen, sier kommuneoverlegen i Tinn.
Han understreker at det foreløpig er usikkert om vaksinene blir sendt til hver enkelt kommune, eller om vaksineringen må begrenses til færre kommuner – men oppfordrer de i målgruppen om å melde sin interesse til Rjukan helsestasjon umiddelbart.
– Innbyggere som tilhører gruppen er aktuell for vaksinasjon og kan melde seg til vaksinasjon ved å ringe Rjukan helsestasjon på nummeret 35 08 29 50. Da vil vi følge deg opp og gi videre beskjed om når og hvor du kan få din vaksine, informerer Ohren.
Rammer menn som har sex med menn
– Hvorfor er det nesten bare menn som smittes med dette?
– Det er i hovedsak menn som har sex med menn som smittes. Det er vanlig at ulike virus og bakterier sprer seg ulikt i ulike miljø. For eksempel ser vi at noen bakterier slik som hjernehinnebetennelse i størst grad rammer de unge, mens apekopper altså i størst grad rammer menn som har sex med menn, svarer Ohren forklarende.
Alle årsakene til hvorfor det er nettopp slik, er ennå ikke klart, ifølge Ohren – men det har å gjøre med hvordan viruset er bygd opp å gjøre.
– Det har også å gjøre med hvilke måter og i hvilke miljøer det smitter enklest, og i hvilke miljø det først dukket opp, nevner kommuneoverlegen.
(Saken fortsetter under faktaboksen. Klikk på pilen for utvide boksen.)
Spørsmål og svar om apekopper
Hvorfor heter sykdommen apekopper?
Sykdommen ble oppdaget først hos aper i laboratoriet i 1959. Det er derfor årsaken til at sykdommen ble oppkalt etter aper. Viruset finnes hos gnagere i en del afrikanske land.
Er dette en alvorlig sykdom?
For den enkelte er det en plagsom sykdom, men i all hovedsak er ikke dette en alvorlig sykdom.
Noen få kan utvikle alvorlig sykdom. I afrikanske land er det særlig barn som ser ut til å være mer utsatt for alvorlig sykdomsforløp.
Apekopper er uvanlig i Europa.
Hva er de vanligste symptomene?
De fleste får feber, nedsatt allmenntilstand, lymfeknutehevelse og utslett. Utslettet starter med flekker som etter hvert blir til små klumper og så blemmer som sprekker og så blir til skorper. Dette kan minne om vannkopper, men i motsetning til ved vannkopper, er alle delene av apekopperutslettet kommet like langt. De fleste har et mildt sykdomsforløp, og blir helt friske etter gjennomgått sykdom.
Trenger man behandling hvis man blir smittet?
Symptomene vil gå over av seg selv uten behandling.
Hvor lang tid tar det fra man er smittet til man får symptomer?
Det rapporteres å ta fra 5 til 21 dager. Det vanligste er 7–14 dager.
Hvor lenge varer sykdommen?
De fleste er syke i to–fire uker.
Hvorfor blir det blemmer i huden?
Det er en del av virusets egenskaper som gjør at det etter hvert danner vesikler (blemmer) i huden som går gjennom forskjellige faser. Det er store forskjeller på hvor mange slike man får og størrelsen på disse.
Kan alle få denne sykdommen?
Ja, alle kan smittes, men de som er vaksinert mot kopper (en sykdom som nå er utryddet) er ganske godt beskyttet. Vaksinasjon av ettåringer ble avsluttet i 1976.
Hvordan smitter apekopper?
Vi ser at viruset smitter ved direkte kontakt med en smittet person eller et smittet dyr eller med spyttdråper. Smitten kan også skje indirekte ved kontakt med gjenstander (for eksempel håndklær) som er forurenset med kroppsvæsker fra en smittet person. For at man skal smittes via dråper kreves det langvarig nærkontakt (flere timer) ansikt-til-ansikt.
Hvorfor trekker FHI fram smitte hos menn som har sex med menn?
Det ser ut til at flere av de smittede i Europa har vært menn som er smittet ved intim kontakt med andre menn.
Er dette en vanlig sykdom i Europa?
Sykdommen finnes normalt ikke i Europa. Fram til nå har registrerte tilfeller i Europa vært personer smittet i Afrika. Smitten videre fra dem har vært sjelden – oftest har bare familiemedlemmer blitt rammet.
Det nye nå er at det dukker opp så mange tilfeller på så kort tid, og at vi ser tegn til at smitten skjer mellom mennesker i Europa.
Hvorfor har vi utbrudd av sykdommen i Europa nå?
Det er vanskelig å si hvorfor dette skjer nå, hvor smitten oppsto i Europa og hvorfor mange land er rammet samtidig. Vi vet heller ikke om det er noen spesielle mennesker som rammes mer enn andre. Det er noe nytt for hele Europa, og også for FHI.
Er dette et virus vi bør frykte på lik linje med korona?
Denne sykdommen smitter ikke så lett som korona. Dette er et virus som er nytt i Europa i det omfanget vi ser nå, men vi vet at det krever tett kontakt mellom mennesker for å bli smittet. Potensialet for større utbrudd er derfor svært lavt, og vi trenger ikke å frykte utbrudd på lik linje som korona.
Apekoppeviruset endrer seg ikke så lett som koronaviruset. At det stadig oppstår nye varianter av apekoppeviruset er ikke så sannsynlig.
Kan folk i Norge bli smittet?
Vi er forberedt på at det kan oppstå tilfeller i Norge. Det er ikke usannsynlig.
Hvordan jobber FHI med denne sykdommen?
Vi har etablert en utbruddsgruppe som følger nøye med på utviklingen i Europa. Vi får informasjon fra WHO og Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) jevnlig. Vi jobber med diagnostikk og varsling til laboratorier, og er i kontakt med de kliniske fagmiljøene i Norge.
Kan dette bli en ny pandemi?
Dette er ingen ny pandemitrussel, men det er et uvanlig utbrudd som vi ikke ønsker skal spre seg mer enn nødvendig. Derfor har vi en beredskap for å kunne stoppe smittespredningen så raskt som mulig.
Kan det bli aktuelt med tiltak/restriksjoner fra myndighetene som følge av et apekopputbrudd?
Det vil ikke være nødvendig med slike tiltak.
Råd ved mistanke om smitte
Hvis du får feber og utslett og mistenker å være smittet, bør du ringe lege. Det gjelder for eksempel hvis du har hatt nærkontakt med noen som er smittet.
Råd til syke
Sykdommen går vanligvis over av seg selv, så det er ikke mye annet man kan gjøre enn symptomlindring og å ta godt vare på seg selv. Følg de rådene du får fra legen din.
Råd til befolkningen
Det er ingen råd om å oppføre seg annerledes på grunn av dette utbruddet.
Bør man ta forholdsregler ved reise til utlandet?
Nei, man behøver ikke å ta særlige forholdsregler, men følge gode smittevernrutiner.
Kilde: FHI
– Ta forholdsregler som gjelder for deg
– Har det vært noen tilfeller av dette i Tinn til nå?
– Vi har ikke noe utbrudd av apekopper i Tinn. Men innbyggere i Tinn reiser både til andre kommuner og ut i verden og kan smittes på lik måte som de som bor i kommuner det har vært smitte, svarer kommuneoverlege Ohren.
Ohren kan ikke slå fast hvor mange i Tinns befolkning en eventuell vaksinering kan gjelde for.
Kommunen fører ikke slik statistikk, ifølge han.
– Kan vi si noe om hvor stor del av Tinns befolkning dette kan gjelde?
– Det er naturligvis ikke noe vi fører statistikk over, eller på noen måte tenker det er interessant å føre statistikk over. Det er nå dessverre slik at akkurat apekopper smitter i stor grad i denne gruppen, men andre infeksjonssykdommer smitter mest i andre grupper slik som blant barn. For alle er det viktig å ta de forholdsregler som i størst grad gjelder for deg, understreker Ohren.