Avlyser ordførerens time etter truende meldinger på Facebook

AVLYST:Mandagens  møte med Bent Inge Bye er avlyst etter at det ble postet meldinger på Facebook som blir oppfattet som trusler.

AVLYST:Mandagens møte med Bent Inge Bye er avlyst etter at det ble postet meldinger på Facebook som blir oppfattet som trusler.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er ikke bare i Tinn det går hett for seg på sosiale medier.  I Nedre Eiker har kommune i samråd med politiet valgt å avlyse Ordførerens time i mandag kveld etter at meldinger som kan oppfattes som trusler er postet på Facebook. Ordfører Bent Inge Bye, opprinnelig fra Rjukan, er fortvilet

DEL

Mens ordfører Bjørn Sverre Birkeland og varaordfører Sanja Pasovic tirsdag ettermiddag inviterte til ordførens time i Austbygde, måte kollega Bent Inge Bye i Nedre Eiker avlyse sin time i Mjøndalen mandag kveld.

Det var på Facebook-siden «Nedre Eiker sier NEI til Stor-Drammen – fortsatt» meldingene ble publisert i mandag formiddag. Der ble et innlegg om at ordfører Bent Inge Bye senere på kvelden ville stille opp i biblioteket for å prate med kommunens innbyggere delt til gruppas medlemmer. Det er Drammens Tidende som melder dette.  Innlegget ble raskt fulgt av kommentarer – blant annet en hvor det ble skrevet «Tør denne upålitelige figuren møte uten beskyttelse?» og «Orker ikke være i samme rommet som Judas».

Valgte å avlyse

Stemningen har i lang tid vært anspent i Nedre Eiker, etter at kommunens politikere med stort flertall vedtok å slå seg sammen med Drammen og Svelvik. Men ikke alle innbyggerne har slått seg til ro med vedtaket. Nedre Eiker kommune tok kontakt med politiet etter at innleggene ble publisert, og de sa at de ville holde arrangementet og Facebook-siden under oppsikt. Kommunen valgte i stedet å avlyse kveldens møte.

Ordfører Bent Inge Bye er fortvilet over hvordan saken har utviklet seg.

– Dette er bare trist. Selv om innleggene på Facebook-siden i seg selv ikke er straffbare, så er det ikke godt å vite hva personer kan finne på å gjøre dersom stemningen blir opphetet.

Lei trakassering

– Dette skulle være et tilbud til kommunens innbyggere slik at de kunne komme og slå av en prat. Det er trist at det utvikler seg på denne måten, sier Bye.

Det har vært mye diskusjon i Nedre Eiker etter vedtakene om sammenslåing, og ordføreren håper nå at diskusjonene snart kan dempe seg.

HETS: Dette er noen av meldingene på Facebook-siden som førte til at arrangementet ble avlyst. Foto: Thore Alnes Øverland

- Dette har vært solide vedtak hele veien. Folk må forstå at dette ikke er noe jeg alene står bak, og nå begynner jeg å bli lei av stadige omkamper og trakassering. Folk må respektere vedtakene, sier Bye.

Kan få politiet på døra

Fungerende lensmann i Nedre Eiker, Stig Rønneberg, ber folk tenke over hva de skriver i sosiale medier.

- Politiet er ikke noe glad i ytringer som kan oppfattes som trusler, og vi vil vurdere å ta kontakt med de personene som har kommet med disse meldingene, sier Rønneberg.

Siden arrangementet nå er avlyst, anser ikke politiet at situasjonen er akutt, og vil vente til i morgen med å forfølge saken videre.

- Kommunens innbyggere må gjerne diskutere, men de må besinne seg. Det har vært høy temperatur i denne debatten, men så langt jeg kan huske, så har politiet aldri vært nødt til å gripe inn mot ytringer som er kommet i sosiale medier, sier Rønneberg.

Ser ikke på det som trusler

Jostein Kretz sitter i kommunestyret for Venstre i Nedre Eiker, og er en av de som står bak den aktuelle Facebook-siden. Han ser ikke på meldingene som trusler.

- Men forbehold om at det har kommet andre meldinger som jeg ikke har sett, så ser jeg ikke på disse meldingene som trusler. Jeg tar sterk avstand fra mobbing og trusler, sier Kretz.

Han forstår ikke at møtet med ordføreren ble avlyst som følge av meldingene.

- Jeg synes ordføreren burde hatt baller til å stille opp og ikke avlyse, sier Kretz.

- Ordføreren er dum

Når Drammens Tidende ringer kvinnen som har kommet med de kraftigste uttalelsene på Facebook-siden, og spør henne om hva hun synes om at kommunen i samråd med politiet har valgt å avlyse møtet, svarer hun at hun synes det er dumt. Hun sier at hun skrev kommentarene fordi hun synes ordføreren er «dum», og ønsker ikke å snakke mer med Drammens Tidende.

Artikkeltags