Jordmor får Sønstebys pris

Elizabeth Hoff mottok torsdag årets Sønsteby-pris 2018 for sin uselviske og langvarige hjelpeinnsats i konfliktområder. Fra venstre: Styreleder i Gunnar Sønstebys Minnefond Asbjørn Lysrgård, Anne-Karin Sønsteby, Elizabeth Hoff og kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Elizabeth Hoff mottok torsdag årets Sønsteby-pris 2018 for sin uselviske og langvarige hjelpeinnsats i konfliktområder. Fra venstre: Styreleder i Gunnar Sønstebys Minnefond Asbjørn Lysrgård, Anne-Karin Sønsteby, Elizabeth Hoff og kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

På dagen 100 år etter Gunnar Sønsteby ble født, ble jordmoren Elizabeth Hoff torsdag tildelt Søstebys pris for 2018 som takk for innsatsen i nødstilte Syria.

DEL

Elizabeth Hoff mottok torsdag årets Sønsteby-pris 2018 for sin uselviske og langvarige hjelpeinnsats i konfliktområder. Kulturminister Linda Hofstad Helleland delte ut prisen– Elizabeth Hoff (60) er blant de nordmenn som har vært utsatt for størst fare over lengst tid siden Den andre verdenskrig, heter det i jurybegrunnelsen.

Hoff kommer opprinnelig fra Ålesund, og hun har bakgrunn som blant annet sykepleier og jordmor i Norge. Hun jobbet tidligere ved Ullevål sykehus, før hun innledet sin internasjonale karriere som hjelpearbeider og leder.

Hun har tidligere vært innom Røde Kors og FN, og har utstrakt erfaring fra krigsherjede land som Egypt, Zimbabwe, Afghanistan, Somalia, Rwanda og Armenia.

De siste årene har hun engasjert seg i konflikten i Syria.

– Med fare for sitt eget liv og helse, har hun i mer enn seks lange år ledet innsatsen til Verdens Helseorganisasjon (WHO) i verdens kanskje farligste land, skrives det i prisbegrunnelse.

Videre står det:

«Hennes omdømme gjenspeiler den respekten, tilliten og takknemligheten omgivelsene føler overfor hennes person, og det arbeidet hun utfører i livsfarlige omgivelser. Hun har over lengre perioder levd med bombardement rundt seg og operert under høyst uklare og uoversiktlige forhold. Elizabeth Hoff har også opplevd å være mål for direkte angrep, men hun har sluppet unna med livet i behold.»

Det blir vist til «en oppofrende innsats og et utvist, sivilt mot for en sak som er større enn en selv».

Bladet "Sykepleien" intervjuet Hoff dagen før hun skulle motta prisen.

– Jeg er rørt og bevega. Gunnar Sønsteby var en stor mann, og det er en ære å få denne prisen. Han sto for viktige verdier, som det er viktig å formidle som norsk i utlandet.

– Hvilke verdier?

– Å stille seg til rådighet når det gjelder. Være villig til å stå opp. Kjærlighet for landet du kommer fra. Være uredd. Også sivile kan stå opp for landet sitt og representere demokratiske verdier, sier Hoff.

Siden 2012 har hun ledet Verdens helseorganisasjons (WHO )  arbeid i Syria.

– Fortsatt er Syria-krigen den største krisen i verden. Jeg takker WHO for at de vil ha meg der, sier Hoff.

– Hvordan er situasjonen i Syria nå?

– Noen steder er det blitt bedre, andre har det verre. 3-400 000 mennesker er nå beleiret av opprørere i Øst-Ghouta, som ligger utenfor hovedstaden Damaskus. Det er fortsatt mye intern krigføring i landet.

Gunnar Sønsteby var Norges høyest dekorerte borger etter at han ble tildelt krigskorset med tre sverd for innsatsen under andre verdenskrig. Torsdag er det 100 år siden Sønsteby ble født. Han døde i 2012.For å hedre Gunnar Sønstebys livsgjerning, samt bidra til å videreføre hans viktige budskap, ble Gunnar Sønstebys Minnefond etablert i 2013. Som en viktig del av minnefondets virke, skal det deles ut en årlig pris i Gunnar Sønstebys navn.

I henhold til statuttene skal prisen deles ut til «(…) den person eller organisasjon som i handling har fremstått som en modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati, herunder holdt forsvarsviljen levende og bidratt til at vårt forsvar trygger landets frihet og uavhengighet.»

Prisen ble første gang delt ut i januar 2015 til Kristin Solberg og Per Edgar Kokkvold. I 2016 gikk prisen til Deeyah Khan og Trond Bakkevig, og i 2017 ble prisen tildelt Forsvarets veteraner fra internasjonale operasjoner for sin innsats for Norge.

Artikkeltags