"Vi innbyggere har behov for klare svar fra Tinns politikere"

Rjukan sykehus : - Noen sier at nå må vi slutte å sutre og legge dette bak oss, og  da lurer jeg på hvordan i all verden gjør man det? spør Åsne Linnerud.   

Rjukan sykehus : - Noen sier at nå må vi slutte å sutre og legge dette bak oss, og  da lurer jeg på hvordan i all verden gjør man det? spør Åsne Linnerud.  

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Politisk uvilje mot å oppfylle det som er best for befolkningen og befolkningens villje

Sykehusnedleggelsen på Rjukan, har gitt befolkningen i øvre Telemark, men også i resten av Telemark et mye dårligere/til dels uforsvarlig/ ufullstendig helsetilbud

Resultatet av nedleggelsen, og som vi advarte på det sterkeste mot i forkant, er at for befolkningen har dette fått katastrofale  konsekvenser. Som sykepleier i Tinn kommune  møter jeg og  mine kolleger  daglig   pasienter/pårørende  som betaler en høy pris. Vi kan oppfordre pasienter og  pårørende til å stå fram, søke erstatning, kontakte fylkeslegen osv. men et fåtall orker belastningen og for dem er skaden allerede skjedd. Vi er jo også alle kjent med fylkeslegens granskninger av både sykehuset i Skien og på Notodden, og det som  til nå er avslørt om alvorlige kritikkverdige forhold, er bare toppen av isfjellet.

Noen sier at nå må vi slutte å sutre og legge dette bak oss, og  da lurer jeg på hvordan i all verden gjør man det?  For noen er dette deres siste reise som ble vond for både pasient og pårørende, og i tillegg er det mange som kommer til å oppleve traumer og vonde opplevelser i de nærmeste årene framover om denne negative utviklingen fortsetter.  Hvordan skal man legge bak seg  at uforstand og arroganse har ødelagt liv, helse og skapt traumer? Skal vi stille oss passive til at denne  negative utviklingen fortsetter, og akseptere at vi har blitt gjort om til annenrangs borgere?

Hører stadig det blir uttalt at det ikke er politisk vilje til å  gjenåpne Rjukan sykehus, så da betyr vel det i klartekst at det er politisk uvilje mot å  gjenåpne sykehuset.

Om det er politisk uvilje mot å gjøre det eneste rette, da har vi vel lokale politikere som sørger for at de kjemper for sitt lokalsamfunn og tvinger fram en politisk vilje for det som gagner  befolkningen i den kommunen de er folkevalgt.

Når ble vi så passive og lydige at vi sitter stille og lar en slik negativ utvikling  styre samfunnsutviklingen?  Noen må gå foran, og i Tinn syns jeg det har vært god tradisjon også i sykehussaken. Nå virker det  som om folk/politikere har gitt opp og resignert slik at avmakten får råde fritt.

En gang var det ikke politisk vilje for at kvinner skulle få stemmerett i Norge, eller politisk vilje i USA for at fargede skulle få stemmerett osv.  Noen sørget for at politisk uvilje ble snudd til vilje.  At motstanden er stor og at oppgaven  er utfordrende betyr ikke at man skal gi opp. Tvert imot må man bare prøve hardere .

Folkevalgte i Tinn må vise oss tinndøler hvor de har sin lojalitet. 

Lojalitet for lokalpolitikere kan nok være et like vanskelig tema som for oss helsearbeidere, og kanskje om man setter lojaliteten til befolkningen først, får man noen riper i lakken av partiledelsen fordi man ikke er lojal nok oppover i partiet.

Vi innbyggere har behov for klare svar fra Tinns politikere.

Velger dere lojalitet til partiledelsen, eller til befolkningen når det gjelder liv og helse for oss som bor i Tinn kommune?  Med andre ord., kommer dere  til å  jobbe aktivt for at politisk uvilje vil bli snudd til vilje angående gjenåpning av sykehuset?

Hilsen en ”lojal” eller ”illojal” helsearbeider, kommer an på øyet som ser.

Åsne Linnerud

Artikkeltags