En annerledes messe

EN ANNERLEDES MESSE:  Onsdag kveld blir det en messe for håp og verdighet.  - I messe for verdighet viser vi solidaritet med mennesker som har opplevd overgrep, sier diakon Silje Sjøtveit (th).
Fra venstre:   Ingrid Johanne Vaalund, Maria Engebretsen og    Britt Eline Myrene. (Sokneprest Morten Arnesen var ikke tilstede da bildet ble tatt) 
 . 

EN ANNERLEDES MESSE: Onsdag kveld blir det en messe for håp og verdighet. - I messe for verdighet viser vi solidaritet med mennesker som har opplevd overgrep, sier diakon Silje Sjøtveit (th). Fra venstre: Ingrid Johanne Vaalund, Maria Engebretsen og Britt Eline Myrene. (Sokneprest Morten Arnesen var ikke tilstede da bildet ble tatt) . 

Perler, glass, tunge steiner og et stort tre. Onsdag kveld blir det rom for alvor, verdighet og håp i Rjukan kirke.

DEL

Folkemusikkmesse sist søndag og Verdighetsmesse i morgen. Kirken i Tinn forsøker å nå innbyggere på nye måter.

- I messe for verdighet viser vi solidaritet med mennesker som har opplevd overgrep, sier diakon Silje Sjøtveit.

Da RA kom på besøk var de i full gang med planleggingsmøtet til onsdagens gudstjeneste. Sammen med diakonstudent Maria Engebretsen, organist Britt Eline Myrene og Ingrid Johanne Vaalund planla de de siste detaljene. Gudstjenesten ledes av sokneprest Morten Arnesen. Vaalund fra Austbygde er regionsansvarlig for Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) i Telemark. Dette er en interesseorganisasjon med formål om å sette seksuelle overgrep og traumer på dagsordenen. Hun skal blant annet lese opp en tekst under messa.

– Liturgien bygger på liturgier fra Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep. De har blitt bearbeidet av pasienter på traumeavdelingen på Modum bad. Vi har gjort lokale tilpasninger her i Tinn, sier Sjøtveit.

- Denne messen har fokus på den respekt og verdi hvert menneske har og skal bli møtte med i alle relasjoner, understreker Vaalund.

Liturgien er preget av symbolske handlinger som markerer den verdighet og respekt som overgrep har rokket ved. Inne i kirken er det satt opp et stort tre – et håpstre.

- Treet er et symbol for liv og vekst. Her er det også knust glass og ståltråd. De knuste glassene er symboler for det som er knust og ødelagt. Her kan en sette dette sammen, feste det til håpstreet med et ønske om liv og vekst for det som oppleves knust og ødelagt, forteller Sjøtveit.

I døpefonten er det samlet mange typer perler som en kan ta med seg hjem. Nede ved døren ligger steiner som symboliserer livets tunge byrder, som en kan bære opp, legge fra seg.

- Mens det spilles musikk kan en ta del i symbolhandlingene eller en kan bli sittende ved kirkebenkene, understreker Maria Engebretsen, som også kommer til å synge under messa.


Artikkeltags