Orden i fyrverkerisakene

FORNØYD: Kontrollør Ivar Bakstad er fornøyd med alt han ser hos fyrverkeriutsalget til Jernia Rjukan i lasteterminalen på Billagstomta.

FORNØYD: Kontrollør Ivar Bakstad er fornøyd med alt han ser hos fyrverkeriutsalget til Jernia Rjukan i lasteterminalen på Billagstomta.

Det er ingen nye regler når det gjelder fyrverkerisalg i år, men kravene som er innført fra tidligere er så strenge at det har redusert antallet som satser på fyrverkerislag i romjula er gått drastisk ned. I Tinn er det gått ned fra åtte til tre.

DEL

SJEKKER FYRVERKRIUTSALGENE ÅRLIGDet er Jernia Rjukan, Veidemannens Jakt Friske og Friluftsliv og Atrå Handelslag som har tillatelse i Tinn i år.
- De må søke innen 1. mai, forteller kontrollør Ivar Bakstad fra Tinn Brannvesen, som hvert år tar runden på tredje juledag for å se til at alle forskrifter etterholdes. Og i år er det altså bare tre selgere, én mindre enn ifjor, da Ørtings Marked har gitt seg. Og i Tinn er de flinke til å følge alle forskrifter.
- De veit jo at jeg kommer rundt så, ler Bakstad, men jeg er vant til at ting er på stell. Nå er det kontrollert at alt er lovlig og forskriftsmessig satt opp, og at ikke mer enn 100 kilo er ute av kontaineren av gangen, der Rune Hagaeie selger for Jernia, der han har utsalg i lasteterminalen til Tinn Billag på Billagstomta.

Mye regler
- Alle som selger må ha gått kurs, og alt fyrverkeriet må oppbevares i spesiallaget konteiner av spesiell type som er plateslått innvendig og med alarm og låser, og NOR-kupling som gjør at man bare kan fylle konteineren med vann ved uhell.
- Vi har leaset en konteiner som vi eier etter fem år. Så det var endel investeringer rundt det, og man må jo bare følge lover og regler, sier Hagaeie.
- Det er kun de som kan lagre eks antall kilo for å selge. I Norge er det ikke kjent med uhell fra utsalg, men det er fortsatt uhell med oppskyting, og derfor er forskriftene stadig innskjerpet, sier Bakstad.
Rune Hagaeie forteller om bilder de ble vist på kurs der noen hadde prøvd å skjære opp en konteiner med vinkelsliper og så hadde det antent fyrverkeriet i konteineren.

Informerer sikkerhet
Det er stort utvalg, men det er mye informasjon å få. Blant annet er det QR-koder i brosjyrene som kan lese med mobilen for å vise videoer av farger og display etter oppskyting.
- De handlende får med seg sikkerhetsbrosjyre, og alle får en tennstav og vernebriller, og man må være 18 år for å handle, og vi forteller dem om at de må holde god avstand, sier Hagaeie.
- Det er viktig at de informerer, og at de som skyter opp er edru, og at alle som ser på bruker briller. Det er fortsatt noen som ikke holder regelen på det. Det er ikke et påbud men en anbefaling, sier Rune Hagaeie, som hadde første år ifjor etter at de overtok Jernia Stenstad.

Ulovlig svenskeimport
- Det er mer liv på denne sida av elva i år, så vi tror det blir bra salg i år, og det er veldig ålreite lokaler å selge i, sier Hagaeie, som har fått lov av Tinn Billag å stå i terminalbygget.
De tre utsalgsstedene holde åpent hver dag med unntak av søndag fram til og med nyttårsaften.
Ivar Bakstad er fornøyd. Han har vært og kontrollert de to salgsstedene på Rjukan, og skal videre til Atrå Handelssalg for å ta runden der.
- Alt ser bra ut, og alt er lovlig. Det er jo noen som smugler fyrverkeri inn fra Sverige, men det er altså ikke tillatt å bruke i Norge. Der selges det fortsatt pinnefyrverkeri som ble forbudt i Norge i 2009 forteller Bakstad, som ønsker alle et godt og trygt nytt år.

Artikkeltags