Gå til sidens hovedinnhold

Tjen penger på andres plastsøppel

Nå kan du vinne penger for å plukke andres søppel langs Måna eller andre vassdrag i Tinn.

For første gang har Telemarkskanalen regionalpark, Aust-Telemark vannområde og Midtre Telemark vannområde satt opp en Kanallotteristasjon ved det Ballonghallen.

Det hele er en søppelinnsamlingsaksjon i alle store vassdrag i Telemark som ender ut i Skiensfjorden. Og den som plukker opp søppel og leverer søpla på stasjonen ved Ballonghallen er med på et lokalt kanallotteri der premien er 1000 kroner.

Stasjonene til Kanallotteriet er plassert i sentrale områder i kommunene Tinn, Nome, Skien, Sauherad, Bø, Notodden, Kviteseid og Tokke.

Slik gjør du

På stasjonen finner du søppelsekker du kan ta med deg, og fylle med søppel du plukker langs vann, elver, veier eller andre steder. Når sekken er full henger du den på en vaier bak stasjonen, fyller ut informasjon på et lodd, hvor den ene delen går med sekken mens du beholder den andre selv.

Det trekkes ut vinnere hver måned, som får 1000 kroner hver fra det regionale lotteriet, og samtidig er du med i en nasjonal trekning i regi av Miljøstiftelsen Elv og Hav, som har overtatt Kystlotteriet som er et bredt samarbeid lokalt, regionalt og nasjonalt med mål om å rydde kystlinja og vassdrag for søppel. Mottoet er; Når alle bidrar litt, blir resultatet stort.

Aksjoner på Fanteneset

Det er gjennom ryddeaksjonene på stranda på Fanteneset det ble klart at det er mye plastsøppel som renner ut i Tinnsjøen. Egentlig overraskende mye søppel, og selvfølgelig verst etter en flom.

- Spesielt plast etter rundballer, og så ligger det gjerne litt søppel i viker og bukter, som på Fanteneset. Jeg ble egentlig veldig overrasket over hvor mye plast som blir med vannveien ut i Tinnsjøen, sier Liv Rigmor Flå.

Hun tror ikke alt søppel er kastet med vilje, men veldig mye av det behøvde ikke ende i Tinnsjøen

- Det er veldig mye fokus på plastsøppel og den enorme miljøtrusselen denne type søppel utgjør i havene våre. Maritimt liv er truet, noe må gjøres, og vi Tinn kan også bidra, derfor denne aksjonen. Så oppfordringen er til alle som ferdes langs Måna og andre vassdrag i Tinn, plukk opp plastsøppel der dere finner det. Benytt dere av tømmestasjonen ved Ballonghallen, og kanskje vinn en tusenlapp eller to, avslutter Liv Rigmor Flå.