(Gudbrandsdølen Dagningen)

Bare 14 dager før tannlegen fra Lillehammer skal delta i den ekstreme triatlon-konkurransen Norseman som går fra Eidfjord i Hardanger til mål på Gaustatoppen ved Rjukan.

I fjor ble Norseman avlyst på grunn av koronapandemien. Det ga Gulling ekstra tid til å trene med sikte på å være enda bedre forberedt på det som venter henne. Lørdag 7. august smeller startskuddet for 3,8 kilometer svømming, deretter 180 kilometer på sykkel før avslutningen – 42,2 kilometer løping mot Rjukan og Gaustatoppen på 1.883 meter over havert

Med en håndfull unntak blir det i år kun norske deltakere grunnet innreiserestriksjoner og smittevern. Til sammen stiller under halvparten av de vanligvis 260 til start.

Det er så stor interesse for å delta at svært mange av søkerne ikke får plass.

Blant årets 116 påmeldte er Per Iver Grimsrud fra Øyer. Lillehamringen Line Foss, som har kjempet helt i toppen, deltar ikke denne gang.

Sykkelen brakk

– Hva skjedde i Saksumdal sist lørdag?

– Jeg og en bekjent var ute og trente. Vi hadde syklet opp Reistadbakkene og kommet over kjølen på veg nedover gjennom Saksumdal. Plutselig var jeg uheldig å sykle borti ham jeg syklet sammen med. Det var egentlig litt klønete av meg, men sånt skjer dessverre.

Det gikk ikke spesielt bra?

– Dessverre gjorde det ikke det. Sykkelen brakk i flere biter, så den lar seg nok ikke reparere. Heldigvis har jeg en reservesykkel. Hjelmen ble delt i to, og på sykehuset ble det konstatert både hjernerystelse og brudd to steder i kragebeinet, pluss selvfølgelig skrubbsår. Jeg måtte ligge til observasjon på sykehuset i to dager og ble skrevet ut sist mandag. Litt av en oppkjøring til Norseman, kan man si.

– Har ikke noe valg

Å melde avbud er uansett uaktuelt.

– Jeg har ikke noe valg. Har nemlig trent for dette så lenge at jeg bare er nødt til å starte. Ingenting kan stoppe meg nå, sier hun.

– Men smertene da?

– Smerter klarer jeg. Torsdag skal jeg opereres. Da skal de sette inn ei plate for å stabilisere kragebeinet slik at jeg ikke ødelegger mer. Sykling og løping bør gå greit. Svømminga blir nok verst. Men jeg har bestemt meg for å stille.

I april i fjor sa Gulling til GD at hun hadde trent som en gal i lang tid, men at hun ikke ville ha problemer med å motivere seg og holde motet oppe tross avlysingen av Norseman 2020.

– Hvordan har du trent?

– Har fokusert veldig på motbakker i stedet for flatt. Vært mye i Lysgårdsbakkene. Dessuten løpt intervaller opp de bratte bakkene mot VIP-vegen og ofte sprunget fra Kiwi Stampa opp til Nordseter.

Boost for triatlon

– Hva betyr det for Norseman og for dere som skal delta, at norske Kristian Blummenfelt sist mandag ble olympisk mester?

– Triatlon har hatt en kjempeopptur de seinere åra. Gustav Iden vant Ironman på Mallorca, og Blummenfelt har seire fra verdenscupen før han tok OL-gull. Ingen tvil om at prestasjonene er med på å booste idretten vår her hjemme, og det er kjempefint for oss som driver med dette. Jeg ser på sosiale medier at flere og flere blir med selv om de ikke nødvendigvis trenger være med på de mest ekstreme variantene som Norseman og Ironman. Like gjerne kan de starte med supersprint, den kortest triatlon-varianten. Sprint består av 400 meter svømming, 10 kilometer sykling og 2,5 kilometer løping.

– Hva er ditt eget for årets Norseman?

– Å bli topp fem blant kvinnene. Vi får se hvordan kragebeinsbruddet slår ut. Spennende om operasjonen ni dager før blir så vellykket som jeg håper og tror. Har drøftet det med legen min, men orker uansett ikke vente enda et år på å delta, sier Ingvild Sæthre Gulling.

Les også

Ingvild (40) har familie og egen tannklinikk. I tillegg trener hun for en av verdens hardeste idrettskonkurranser