Syvåring fant nedgravd skatt med kobling til tungtvannssabotasjen

FUNN: Patrick McAlindon fikk ikke bare tidenes julegave, men fant også skatt i første forsøk.

FUNN: Patrick McAlindon fikk ikke bare tidenes julegave, men fant også skatt i første forsøk. Foto:

Syvårige Patrick McAlindon fikk metalldetektor i julegave, noe som førte til at han i romjula fant en aldri så liten skjult historieskatt fra andre verdenskrig en juledag på stranda med sitt nye leketøy.

DEL

NEDGRAVD AV TUNGTVANNSSABOTØRENE? Det er lokalavisa i Greenock i Skottland, Greenock Telegraph, som bringer nyheten og den syv år gamle Patrick McAlindon fra småbyen Kilmacolm i Skottland. Patrick var nemlig på stranda i romjula for og prøve ut metalldetektor som han hadde fått i julegave fra selveste Julenissen - og det for aller første gang. For det var bare i løpet av få minutter hadde med det nye verktøyet at han avdekket kasserte kasser nede i sanden, fullpakket med granater og advarselsskilt etterlatt av allierte styrker for mer enn 70 år siden. Ved hjelp av pappa kontakten han politiet, og det ble litt av et oppstyr, for hans utrolige funn tiltrakk seg folkemengder av turister og skuelystne da politiet med blå blinkende lys ankom for å evakuere stedet.

Nedgravd skatt
Unge og begeistrede Patrick, som var på juleferie med familien i Cairngorms, like utenfor Greenock, ca 45 kilometer fra Skottlands hovedstad Glasgow.
- Jeg kunne ikke tro det da vi fant granatene. Vi ringte politiet og det var blinklys overalt, alle så på., sier Patrick McAlindon til avisa.
- Det er den beste julegaven jeg har fått noensinne. Den unge skattejegeren befant seg ved bredden av Loch Morlich, nær Aviemore, med faren Andy, mamma Ana, broren Daniel (19) og søsteren Lana (4), som alle feiret jul. Pappa Andrew McAlindon, er forøvrig skuespiller, som har vært med i Outlander og andre store TV-hits, var ikke i tvil:
- Det er en veldig god metalldetektor! Det er utrolig å tro at dette har ligget her i fjæra iall denne tiden, og ikke blitt funnet før. Det ble ikke begravet veldig dypt. Vi var bare på stranden i omtrent 15 minutter. Det var kasser med granater, hengsler og tømmer og to advarselsskilt for bomber, forteller han.

Sabotørenes treningssted
- Vi ringte politiet og de fikk bombehandlingsenheten, men det var ikke behov for at de skulle komme ut. Det var busslaster av turister som stoppet for å se hva som foregikk, forteller pappa McAlindon. Sønnen Patrick hadde altså snublet på et sted som ble brukt til å trene norske motstandstropper i kompani Linge under andre verdenskrig, hvorav også tungtvannssabotørene, som er kjent for for noen av de mest vågale sabotasjeoppdragene fra krigen. Nærliggende Glenmore ble brukt som treningsbase for nordmenn, som hadde rømt fra okkuperte Norge for å gjøre motstand mot Hitler-Tyskland, I en forlegning som ble drevet av Storbritannias Special Operations Executive (SOE) og kjent som Special Training School SPS26. De norske kommandoene ble stasjonert der og ble senere sendt ned i fallskjerm over Hardangervidda i Norge i 1943 for å gjøre sabotasjeaksjonene vi kjenner så godt til i Norge, som hindret nazistens innsats for å utvikle en atombombe.

Fant mer gull andre turen
Nå har familien kommet hjem etter juleferien, og har fått lov å ta med seg sakene da de ikke defineres som vesentlige historiske artefakter.
- Vi sitter med det nå. Vi har funnet endel ting som nå blir i familiens eie, selv om jeg ser at slike ting går for gode penger på ebay. Nå Er det en del av familiens historie, ler Andrew, før vi får snakke med Patrick selv.
- Wow, you're calling from that place in Norway! That's awesome, sier Patrick, og blir veldig interessert når han får høre at det er laget filmer om det også.
- Vi har prøvd metalldetektoren en gang etter at vi kom hjem også, har huffet et gullkjede og en mynt fra 1700-tallet så du kan trygt si at familien er bitt av dette nå. Dette er nå en familiegreie, sier Andrew til RA.
Nå har saken reist fra Greenock til New York, Venezuela og en rekke andre steder rundt i verden etter at det be sak i romjula.
- Veldig moro, så vi gleder oss til flere oppslag, sier Andrew som ikke ser bortifra at familien en dag må dra på ferie til Rjukan også.

Skuespiller
Grunnen til at familien var på juleferie i Cairngorms er at pappa Andy forelsket seg i det skotske høylandet etter å ha spilt i fire serier av den episke Netflix-serien Outlanders som ekstra. Hele familien har nå gjort opptredener TV-serien som statister i serie-hiten, og Andys skuespillerkarriere har tatt av. Han har nå sluttet i sin dagjobb som elektriker for å filme for en rekke oppsetninger og var sist i Istanbul for en ny amerikansk serie om den ottomanske oppstand. Andy har også startet opp et firma som tar turister på Highland-turer.
- Jeg har falt for det skotske høylandet, så jeg er blitt turoperatør hit, med mitt fimra Highlandertours, sier Andrew, som synes historien om de allierte britene og nordmennene som samarbeidet i Skottland under krigen er en fantastisk historie om broderskap fra krigen.


(Bilder og sak gjengitt med tillatelse av Andrew McAlindon og Greenock Telegraph.)

Artikkeltags