Tuva Sjøtveit (18) og Vår Dale (18) fra Tinn, går siste året på danselinja på Skien videregående skole.

I høst ble de spurt av en klassekamerat på dramalinja om de ikke ville være med på en kampanje for FN. Og det takket jentene ja til.

FN-filmen er tenkt som en inspirerende video om hvilke valg en kan ta for å nå FNs bærekraftsmål.

Lang tid

Tuva forteller at hun synes det var utrolig gøy å være med på innspillingen, men at det tok ufattelig lang tid.

- Vi filmet på hybelen til Vår, og vi startet med henne. Hun måtte vel hvert fall åtte ganger skru av den samme lysbrukeren, så bare det tok vel sånn 30 minutter, forteller Tuva.

- I tillegg tok det kjempelang tid med meg også. Jeg satt i den senga kjempelenge, sier hun.

Likevel legger tinndølen til at hun synes det var stas å kunne få være med på noe så proft.

- De skulle ta alle vinkler og alt skulle være helt perfekt. Det var kjempeproft, så det var veldig gøy å få være med. Det var skikkelig ordentlig utstyr og sånt, sier Tuva.


- De ville ta kontakt igjen

Tuva forteller at det var ganske tilfeldig at de ble spurt om å være med på filmen.

- Det er en i klassen som har vært med på en del innspillinger som FN tok kontakt med. Også ville de ha med to jenter og lurte på om han visste om noen, og da spurte han om vi ville med, forteller Tuva, som takket ja umiddelbart.

I tillegg håper 18-åringen at det ikke blir siste gangen hun får være en del av noe lignende.

- Jeg synes sånt er veldig interessant! Jeg tror også at vi som går dans har mye av de samme grunnleggende ferdighetene som de som går drama har. Så lenge jeg slipper å snakke så går det veldig bra. Vi kan nok mye av det samme, forteller Tuva.

- De som filmet var veldig hyggelige og sa de ville ta kontakte igjen hvis det var noe, så det var veldig gøye at de ville ha oss med videre, sier hun.

Klima ikke noe tema på bygda

De to 18-åringene forteller at de er veldig glade for at de fikk være med på å fronte en kampanje om bærekraftsmålene, og at temaet er noe de begge engasjerer seg i.

- Det er definitivt et pluss å kunne representere en god sak, sier Vår.

- Jeg vil virkelig si at jeg engasjerer med i klimasaken, hvert fall etter at jeg startet i Skien, sier Tuva.

Tuva mener hun er blitt mye påvirket etter at hun flyttet fra bygda til en relativt stor by.

- Man får ikke høre så mye om sånt på bygda. Nå er jeg plutselig i en gjeng hvor halvparten er vegetarianere. I Skien har jeg virkelig fått lære hvor viktig det er med bærekraft, og det gjorde jeg ikke i bygda, sier Tuva.

Vår sier seg også enig i at forskjellene er store.

- Klima er ikke et veldig stort tema på bygda, og en prøver kanskje å unngå det. Jeg har jo på en måte brydd meg om det før også, men da har det vært mer egen research. Det er litt vanskeligere å prate om det her i Tinn enn i Skien, eller det er hvert fall flere som er engasjerer seg i det der, sier Vår.


Dans etter videregående

De to tinndølene nærmer seg snart slutten på tre år med dansing på danselinje i Skien, og det er ikke noe tvil om at de begge trives.

- Det har vært veldig greit, og jeg har aldri angret, sier Vår.

- Det er også greit å komme seg litt ut, selv om jeg er veldig glad i Tinn altså, understreker hun.

Også Tuva har stortrivdes.

- Det har vært veldig fint å gå her! Jeg startet med dans på Rjukan, men det er vel lagt ned nå, så det er veldig trist. Det var grunnen til at jeg startet, sier Tuva.

- Jeg stortrives her, og forteller til alle yngre som er i tvil på hvor de skal starte at de må starte i Skien, legger hun til.

Om det blir noe karriere ut av dans, er ikke jentene helt sikre på, men de vet begge to med sikkerhet at de ikke blir å slutte helt etter videregående.

- Jeg er ikke sikker på hva jeg skal etter videregående ennå. Jeg har sett på ulike type danseskoler. Selv om jeg ikke ser for meg å være danser av yrke, så ønsker jeg ikke gi det opp helt enda, så kanskje blir det noe årsstudium i dans. Men spør du meg igjen om tre uker så har jeg sikkert endra mening igjen, ler Tuva.

- Jeg er litt usikker på om jeg vil bli danser, for det er veldig mye tid og arbeid, så jeg er litt usikker på om det er veien jeg vil gå, men det er definitiv noe jeg kommer til å holde på med videre selv om det bare blir som hobby. Det er vanskelig å få jobb som danser, understreker Vår.