Operasjon "#oransjeskjerf" er iverksatt

KIRKENS BYMISJON : Statuen av Gunnar Sønsteby har fått et oransje skjerf - som kan lånes av de som fryser. (foto Sebastian A. Kõnig)

KIRKENS BYMISJON : Statuen av Gunnar Sønsteby har fått et oransje skjerf - som kan lånes av de som fryser. (foto Sebastian A. Kõnig)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

TV-aksjonen er over, men de innsamlede midlene og ikke minst de oransje skjerfene kommer til å varme i lang tid.

DEL

Statuer over hele landet har blitt kledd med oransje skjerf - så også på Rjukan. Statuen av Gunnar Sønsteby fikk tidligere i uka et nytt utseende. Et skjerf som har blitt et populært varemerke for Kirkens Bymisjon. I tillegg til å være en fysisk gave til en som fryser, skal skjerfene minne folk om at det lever mange mennesker i byen som trenger å kjenne varme og inkluderende fellesskap.

- I tillegg til å være en fysisk gave til en som fryser, skal skjerfene minne folk om at det lever mange mennesker i byen som trenger å kjenne varme og inkluderende fellesskap. Det oransje skjerfet er til mennesker som fryser, til mennesker som vil vise sin solidaritet med mennesker som fryser og som opplever utenforskap, og til mennesker som vil vise sitt ønske om et varmt og inkluderende samfunn., sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.


Hjemløs ga ideen til de oransje skjerfene

En hjemløs som frøs om natten har en helt sentral rolle i opphavet til Kirkens Bymisjons oransje skjerf.

. Hobbyklubben hang i 2010 ut hjemmestrikkede ullplagg for å vise frem norske håndverkstradisjoner. De oppdaget at et stort ullplagg utenfor kontorbygget ble tatt ned og brukt i løpet av natten og hengt opp igjen grytidlig om morgenen. Det viste seg å være en hjemløs som brukte det til å varme seg gjennom natten. Det ga ideen om et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Året etter hang vi sammen ut nærmere 100 hjemmestrikkede oransje skjerf i Oslo sentrum, for å spre varme og oppfordre til varme og inkludering i en mørketid som oppleves tung for mange: Mange står alene, mange går en kald høst og vinter i møte, og mange gruer seg til jul.

Etterhvert som engasjementet og oppmerksomheten rundt de oransje skjerfene har eksplodert, har stadig flere begynt å bære skjerfet i solidaritet med mennesker som fryser og som kjenner på utenforskap. I fjor ble det strikket utrolige 15.000 skjerf på landsbasis. Det oransje skjerfet har de siste årene utviklet seg til et symbol på ønsket om et varmt og inkluderende samfunn, som bæres av alle.I

– Dette er ikke noe vi gjør for andre, dette gjør vi for hverandre. Vi vet at det ligger mye kjærlighet og omtanke bak hver maske og at et oransje skjerf varmer langt mer enn bare for kulda, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal.

– Det oransje skjerfet gir varme, er laget av varme, sprer varme og oppfordrer til varme, sier hun.

Her er oppskriften på #oransjeskjerf

Den offisielle oppskriften er laget så det skal være enkelt å strikke: 30 masker og fire garnnøster per skjerf. Enklere blir det ikke! Hender som strikker et oransje skjerf

Slik strikker du det oransje skjerfet: Bruk #oransjeskjerf-garnet eller annet godt ullgarn med tilsvarende oransjefarge Legg opp 30 masker på pinne 6 mm Strikk rillestrikk – rett frem og tilbake Strikk til du har et skjerf som er ca 150 cm langt og ca 20 cm bredt Beregn 4- 5 nøster per skjerf Her får du kjøpt garnet: Garnet til det oransje skjerfet får du kjøpt hos din nærmeste garnforhandler, både i fysiske butikker og på nett.


Artikkeltags