Landskappleiken er Norges eldste festival, og det var stas for flere enn medlemmene i spelemannslaget å få det til Rjukan og Tinn som ha vist seg fra sin beste side underveis. mange har også gjort det stort.

Men for lokale journalister har det én gjennomgangstone underveis av meldinger, både off og on record, og det er kommentarer til at Tinn kommune de siste årene har skåret hardt i kulturbudsjettet. Så hardt at enkelte mener det raserer både kulturlivet og kulturskolen i Tinn. At Tinn kommune har rast nedover på Norsk kulturindeks og ikke minst innenfor kulturskoler er noe flere har påpekt.

Men bare én som vi så tok bladet fra munnen på scenen. Det var Heming Valebjørg som gjorde seg så sterkt bemerket i sin Landskappleikdebut på slåttetrommer at juryene ble begeistret og gikk til topps i sitt eldre folkemusikkinstrument slåttetromme, og ga Tinn en uventet klassevinner.

Det betød at han fikk opptre på meisterkonserten der vinnerne får gjøre sitt, der også Knut Boksasp Berge fikk opptre med halling sammen med vinneren av A- og C-klassen.

Ga spark

Følgelig benyttet han sjansen til å takke for at han fikk muligheten til å begynne i korps som 6-åring, hans far Hans Ragnar "Nannan" Valebjørgs innsats i kulturskolen, og kulturlivet i Tinn generelt.

- Det er stor stas å få lov å tromme på hjemmebane. Jeg er fra Austbygde, sa Heming før det brøt ut hoying og full applaus.

- Jeg er debutant på landskappleiken, og skal få tromme litt mer for dere idag. Det som skjedde i går var kjempestas og veldig overraskende. Jeg var sikker på at jeg skulle ha sommerferie fra i går. slik blei det ikke.

- Men jeg må få komme med et lite trykk her fra meg. Vokst opp her, og selv om mitt yrke er klassisk slagverk og ikke nødvendigvis basert på klassisk folkemusikk, men hva kulturskolen og ikke minst far min har gjort og gjør var for min del helt grunnleggende for meg fra jeg var seks år. Jeg har vært heldig, men må komme med en oppfordring, sa Heming og fortsatte.


- Ikke bygg ned


- Ikke bygg ned kulturskolen i Tinn ytterligere, gjør det motsatte! Se hva de har fått til her! Landskappleik i Tinn og stor suksess, eller?
Og applausen runget bekreftende.


- Musikk er ikke bare kultur - det er en del av felles dannelse, avsluttet Heming før han fortalte hva han skulle spille, og satte igang med en imponerende tredelt brude-trommeslått.

Tinn kommune har de siste årene kuttet kraftig i kulturbudjsettene med kutt både i antall ansatte og i kulturskolens prosenter. Både administrasjon og politikere har vært enig i kuttene, for at man skal være mer lik andre kommuner i Kostra-tallene for kommuner man liker å sammenligne seg med, selv om man er verdensarvkommune.
Etter kutt på 1,7 stillinger i 2021 (ca 12 % kutt), har man vedtatt en ny prosess med ytterligere 1,5 stillinger i kutt (ca 15 % kutt) i løpet av 2022, og vil snart være nede på 10 stillinger totalt på kultursektoren i Tinn kommune.