Væromslag og varmegrader

HIMMEL I BRANN: Himmelen stod i brann da væromslaget med 10 grade varmere vær kom 1. juledag fra kuldegrader til varmegrader, og med storm i høyden.

HIMMEL I BRANN: Himmelen stod i brann da væromslaget med 10 grade varmere vær kom 1. juledag fra kuldegrader til varmegrader, og med storm i høyden.

Årets kakelinne kom seint i år, og varer til over nyttår. Væromslaget fikk fargene til å blomstre på himmelen.

DEL

Temperaturen 1. juledagsmporgen var oppe i 5-6 varmegrader og ver ledsaget av litt vind. All snøen i træra er borte, og julestemningen som lå så fint på julaften forsvant som dugg for solen. Det ser ut til at det skal bli mildt i dagene som kommer, og ingen nedbør på denne sida av nyttårsaften.
Bildet er tatt litt før klokka 15 1. juledag.

Om det var kakelinna eller ikke vites ikke. Kakelinne, også kalt lefsetøværet, lefsetøyra eller bryggjardøgri, er en betegnelse som ofte ble brukt om ein mildværsperiode som ofte kom i desember, ifølge wikipedia.
Tidligere ble det sagt at dette mildværet kom av all fyringa i forbindelse med steking av julekakene, og det ble naturlig nok varmest helt i slutten av julestria, ved tomasmesse. Årsaken til én eller flere mildværsperioder er nok imidlertid naturlig. Det er slik at man i november, desember og noen ganger litt av januar er i en overgangsperiode der atmosfæren forsøker å stille seg om fra høst til vinter. Dette innebærer forskyvinger mellom mild luft fra sørvest og kald luft som blir dannet over kontinentene og Arktis.

Artikkeltags