Hever flom- og jordskredvarselet til gult nivå

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

.

DEL

NVE har oppgradert varselet for flom og skred for Agder-fylkene og Telemark.

Varselet er hevet til gult nivå for Vest-Agder og Aust-Agder for fredag og lørdag når det gjelder flom og jordskred.

For Telemark er det flomvarsel på gult nivå for flom fredag og lørdag, mens det for Vestfold er flomvarsel på gult nivå gjeldende for søndag.

- Våre modeller viser at vi får såpass mye nedbør at vi risikerer flom og også jordskred i særlig kystnære områder, sier vakthavende hydrolog i Flomvarslingstjenesten, Heidi Stranden, til VG.

Over 100 millimeter

Med varslede nedbørsmengder opp mot 100 millimeter i døgnet de neste dagene, varsler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om økt fare for flom og ras i Sør-Norge de neste dagene. Det er særlig Agder-fylkene og Telemark som er utsatt.

NVE har satt varslingsnivået til gult, som er det laveste varslingsnivået. De neste trinnene på skalaen oransje og rødt.

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er særlig utsatte. Vær spesielt oppmerksom i områdene som ble berørt av flommen tidlig i oktober, hvor skredmasser fremdeles kan være ustabile, skriver NVE i skredvarselet.

NVE advarer også om faren for flom. Den voldsomme nedbøren vil føre til stigende vannføring i bekker og elver som reagerer raskt på regnvær, og i tettbebygde strøk.

– Mest nedbør er det ventet i de kystnære områdene, og meteorologenes prognoser viser at der det kommer mest nedbør, kan det komme opp mot 150–170 millimeter i løpet av de tre dagene fra fredag til og med søndag, skriver NVE.

Artikkeltags