Torsdag 13. januar er det meldt kraftige vindkast både på Gaustatoppen – og spesielt i Tessungdalen.

Det kan få konsekvenser, ifølge vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt.

Venter svært dårlig vær

– Det er en prognose, men vi har en frisk utvikling nå med svært kraftige lavtrykk i Atlanterhavet som kommer inn til fastlandet. Sånn sett venter vi ganske mye vind i fjellet, med full storm utsatte steder, forteller han.

På yr.no er det meldt det som på Beaufortskalaen kalles «full storm» i Tessungdalen – om enn bare i kastene.

På Gaustatoppen er det meldt orkanstyrke i kastene.

– Det er muligheter for at vindkastene kan bli over 33 meter per sekund i fjellet, bekrefter Haga.

Haga kommenterer at også lavtliggende strøk som Tessungdalen kan få merke vindkastene godt.

– Den blir nok ikke like sterk i lavlandet, men det kan bli sterke kast enkelte steder, med rundt 20 meter per sekund. Jeg tror ikke det er sannsynlig med 28 meter per sekund, men rundt 20 er ikke usannsynlig, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Meteorologisk institutt er i gang med å utstede et farevarsel for de utsatte områdene, da det ventes svært dårlig vær.

– Vi venter at det blir svært dårlig vær, og trolig vil veier bli stengt. Det kan bli vanskelig å komme fram, og det blir utrivelig å være ute, selv om det blir ganske mildt. Det blir varmegrader ganske høyt oppe i fjellet, og man skal ikke langt ned fra Gaustatoppen før man merker plussgrader. Men de neste to-tre dagene blir dette steder det er vanskelig å oppholde seg i, advarer vakthavende meteorolog.

(Saken fortsetter under bildene.)

Like ille som uværet 19. november?

Haga er derimot usikker på om uværet kommer til å gjøre lignende skade som 19. november i fjor – hvor flere steder i Tinn ble sittende igjen uten strøm og mobildekning i flere døgn.

– Den gangen var det kraftigere utvikling. Da var heller ikke marka frossen. Nå er bakken frossen og da er rotfestet bedre for trærne. Derfor forventer vi ikke like stor skade nå, men at det er trær som kan blåse over ende, stengte veier og kanskje strømledninger som blir påvirket ser vi ikke bort fra, forteller han og påpeker:

– Det blir nok mest sannsynlig ikke like ille, for våre områder som for eksempel Telemark. Det kan få konsekvenser med vindkastene enkelte steder og særlig med ferdsel i fjellet.

– Har du noen råd til innbyggerne i Tinn?

– Hvis man kan utsette reise over fjellet, ville jeg utsatt det til over helga. Det er potensial for kraftig vind i flere dager, og det blir kaldere fra fredag av i fjellet, sier Haga og kommenterer på lavlandet også:

– Når det gjelder lavlandstrøkene, så slipper Telemark billig unna, selv om vindkastene kan komme fra onsdag og torsdag. Ellers så ser det ikke ut til at været skal være så dramatisk de neste dagene.

(Saken fortsetter under lenkene.)

Men sol skal det bli

Helgeværet er mer usikkert for meteorologene, og det er mulig helgeværet skaper problemer.

Det skal derimot bli lite nedbør og heller ikke spesielt kaldt, ifølge Haga.

– Det er vinden som kan være utfordring, men det blir sol også! Men det blir vind med på kjøpet.

– Opplever Tinn denne typen vind fordi det er et krevende terreng?

– Det er et krevende terreng, ja. Det er et rotete terreng med bratte fjellsider, og da blir vinden turbulent og kaotisk. Det dannes lett virvler og de kan være uforutsigbare i hvor de slår ned. Det vi kan varsle er at det er potensial for at det kan bli slike virvler som kan gjøre skade, og det er en slik situasjon vi har nå, svarer vakthavende meteorolog Haga.