Industriarv - ikke bare turistindustri

SEMINAR:  Mandag 23.  blir det seminar for alle interesserte om industriutviklingens mange følger - spesielt i Telemark.  Her en gruppe pensjonister på bedriftsbesøk på en av Norsk Hydros store industrianlegg - Herøya- engang på 1950-tallet (foto Norsk Industriarbeidermuseum)

SEMINAR: Mandag 23. blir det seminar for alle interesserte om industriutviklingens mange følger - spesielt i Telemark. Her en gruppe pensjonister på bedriftsbesøk på en av Norsk Hydros store industrianlegg - Herøya- engang på 1950-tallet (foto Norsk Industriarbeidermuseum)

«Industrimiljø: mellom verdensarv og giftavfall» heter et seminar på Notodden  i anledning Forskningsdagene. Direktør Stein Lier Hansen, historikeren Tom Nilsen og statsekretær Atle Hamar er blant foredragsholderne.

DEL

Stedet er Sliperihallen Tinfos papirfabrikk ved Telemarksgalleriet på Notodden mandag 23. september. Arrangementet er en del av Forskningsdagene i regi av Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

- Forholdet mellom industri, miljø og bærekraft skaper debatt. Dette handler om viktige og aktuelle spørsmål som har avgjørende betydning for samfunnsutviklingen lokalt, nasjonalt og globalt. Forskningsdagene 2019 har miljø som tema. Med utgangspunkt i «industrimiljø» vil dette seminaret kaste lys over industriutviklingens sosiale, økonomiske og miljømessige følger, og søke å se framover mot de utfordringer og muligheter industrien står overfor i dag, forteller Steffen Fagernes Johannessen, førsteamanuensis ved USN.

Seminaret er gratis og åpent for alle interesserte.

Bakgrunnen Telemark er kjent som industrifylket. I 2015 ble industriarven knyttet til industrianleggene på Rjukan og Notodden tilkjent verdensarvstatus av UNESCO.

- Å ta vare på fortidens industri har blitt viktigere, og i kjølvannet av denne statusen ser vi i Telemark en tydelig satsing på turisme. Samtidig er spørsmål om oppbevaring av industriavfall blitt gjenstand for intens debatt i nedre deler av Telemark, påpeker han.


Industri og industrimiljø kan dermed forstås som en positiv verdi og en ressurs, så vel som kilde til konflikt, frykt og miljøutfordringer.

- Det heter seg at Telemark er et Norge i miniatyr. Med utgangspunkt i regionen vil årets seminar utforske de utfordringer og muligheter industrien i regionen har stått overfor historisk, og hvilke miljøutfordringer som må løses i dag og i framtida, påpeker Johannesen som flyttet til Rjukan for tre år siden.


Her er programmet

09.30-10.00 Registrering og kaffe


10.00-10.15 Velkommen til Forskningsdagene og verdensarvstedet Rjukan-Notodden


10.15-10.50 Flaggskipet som ble verdensarv - historier om Hydro 1905-1945.

Kjetil Gjølme Andersen, historiker og førstekonservator ved Norsk Teknisk Museum


10.50-11.20 "Fra dødens dal til lille helvete". Om arbeidsulykker og arbeidsmiljø i verdensarvbyene før 1940. Tom Nilsen, historiker


11.20-11.30 Spørsmål og diskusjon


11.30-12.30 Lunsj


12.30-12.45 Opplesing fra diktsamlingen "Vårs". Amalie Lerstang, prisbelønnet forfatter og redaktør i kulturtidsskriftet Fanfare

12.45-13.45 Om industri, miljø og bærekraft Stein Lier Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri og tidligere statssekretær i miljøverndepartementet


13.20-13.35 Pause

13.35-14.10 Det depressive blidgjør ikke framtida.Olaf Brastad, senirorådgiver i Bellona


14.10-14.45 Foredrag ved Atle Hamar, statssekretær, Klima- og miljødepartementet


14.45-15.15 Spørsmål og diskusjonPensjonister på Herøya besøk engang på 1950-tallet (foto Norsk Industriarbeidermuseum)

Pensjonister på Herøya besøk engang på 1950-tallet (foto Norsk Industriarbeidermuseum)


Artikkeltags