Det sier Finn Øystein Heisholt, leder Rjukan Janitsjarorkester. Lørdag ettermiddag inviterer det over hundre år gamle musikalske hjøresteinsorkesteret til konsert i Atrå Samfunnshus.

Nå gleder musikerne seg til å fylle det nye, lekre lokalet med lyd. Dette er også en mulighet for publikum - som ikke har sett det nye lokalet - til å se den nye storstua.

Stormy Weather

- Vi spiller et variert program, med tre solister fra egne rekker. Repertoaret går fra nye norske komposisjoner til mer tradisjonell korpsmusikk. Og selvfølgelig er det også en marsj eller to på programmet. Det hører selvsagt med. Kan nevne at vi spiller blant annet Beyond the Sea, Love Potion no 9, Greensleeves, Stormy Weather og Gamal Fäbodpsalm. Med andre ord har vi et variert repertoar som dekker gamle travere og nye norske stykker, opplyser han.

Korona-tida har ikke vært en korpsvennlig tid. Mange har øvd hjemme, men det er ikke det samme som å komme sammen.

- Vi er veldig glade over å ha kommet i gang med spilling etter korona, vi har alle savnet det å møtes og spille sammen og gleder oss nå til å igjen kunne spille konsert og spre vår musikkglede ut til de som kommer for å høre på oss.

Trenger nye medlemmer

Ingen by uten et janitsjarorkester som kan feie gjennom gatene i mai. Så da er spørsmålet om Rjukan kan kalle seg en by i 2025. Ingen tvil om at orkesteret trenger nye medlemmer.

- Vi jobber kontinuerlig med å få nye medlemmer inn i korpset, vi vet det er mange der ute som har spilt tidligere enten i skolekorpsene eller i andre korps og vi vil veldig gjerne at disse tar kontakt med oss og blir med i janitsjaren, og selv om det er mange år siden de har spilt, så er dette ting som kan trenes opp igjen, og vi er mer enn gjerne behjelpelige med å gjenoppfriske gammel musikkunnskap. Vi øver hver torsdag fra klokka 18.30, så det er bare å komme innom, eller ta kontakt, oppfordrer tubaisten.

Frykter for kulturkutt

Lederen i janitsjarorkesteret har et lite hjertesukk i disse budsjettider.

- Jeg er svært bekymret for Tinn kommunes reduserte satsing på kultur, hvis man fortsetter å kutte kulturbudsjettene, slik det ble gjort i fjor og slik forslaget ligger i år, så vil snart Tinn kommune være en kommune uten kulturtilbud og det er svært alvorlig. Vi i Rjukan janitsjarorkester har alltid hatt et svært nært samarbeid med kulturskolen og kulturetaten i Tinn kommune, men har opplevd at i løpet av de to siste årene har kulturetaten blitt fratatt muligheten til å opprettholde dette samarbeidet på grunn av kutt i økonomien, sier han.

- Hvorfor er dette så viktig ?

- Skal Tinn kommune lykkes i å få folk til å flytte til kommunen, må de ha noe å tilby utover jobb og bolig, folk ønsker aktivitet også på fritida, enten det er musikk, idrett eller annen form for kultur, understreker Finn Øystein Heisholt, leder Rjukan Janitsjarorkester.