Gå til sidens hovedinnhold

Vi kan smitte andre med virus i opptil 14 dager før vi selv blir sjuke

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Gudbrandsdølen Dagningen)


For en ukes tid siden fikk vi foreldre en e-post fra Gausdal videregående skole om koronasmitten. I e-posten sto det blant annet at "ingen elever eller ansatte ved skolen er smittet av viruset".

Ifølge rektor, som jeg kontaktet i ettertid, var dette en ordrett videreformidling av informasjon fra kommunelegen/helsemyndighetene.

Men helsemyndighetene kunne ikke vite at ingen var smitta, og hadde ikke belegg for å hevde dette. For vi blir ikke sjuke i det øyeblikket vi blir smitta. Viruset har ei inkubasjonstid, altså en periode på oftest 5–6 dager (men som kan variere fra 1–14 dager!) fra man får i seg virus til man eventuelt blir sjuk. Og det er faktisk på slutten av inkubasjonstida og i tidlig sjukdomsforløp at vi skiller ut mest virus!

Når jeg sier «eventuelt», er det fordi ikke alle som er smitta blir sjuke. I noen tilfeller greier kroppens immunforsvar å bekjempe virusene, og istedenfor å bli sjuk, fortsetter vi å være friske. Men vi har likevel skilt ut virus og kunnet smitte andre i inkubasjonstida. Vi kan altså være smitta og smitte andre i opptil 14 dager, før vi eventuelt blir sjuke.

Videre er vi for lengst kommet dit at nordmenn nå smitter nordmenn lokalt. I teorien kan derfor alle være smitta – uten å vite det.

Den rasjonelle måten å opptre på for hindre at andre smitter deg, er å opptre som om at alle andre enn deg er smitta. Da blir det lett å overholde 1- meters-regelen, og man vil naturlig unngå unødvendig kontakt med andre.

Og omvendt: for å hindre at du skal smitte andre, kan du opptre som om du er de eneste som er smitta og utgjør smitterisiko for andre.

Når det gjelder mailen fra skolen, er det ikke mest alvorlig og bekymringsverdig at det gjøres en feil, men at rektor fortalte at han til tross for at han så at informasjonen var misvisende, var han ikke i en posisjon til å overprøve kommunelegen og kunne dermed ikke sende ut ny og korrekt informasjon.

Slik kan vi virkelig ikke ha det! Når det er liv om å gjøre, kan ikke helsemyndighetenes prestisje være viktigere enn liv og helse.

Det er nemlig helt avgjørende at folk flest, men også de som skal gi råd og befalinger, forstår hvordan viruset «fungerer» og hvordan viruset spres for å best kunne lykkes i å hindre spredning.

Det er sikkert godt ment, men det blir veldig feil når mediene lager reportasjer om personer som ellers friske, som har vært koronasjuke -som nå kan fortelle at – «et par dager på sofa`n» – ikke er noe å bekymre seg for.

For jeg tror og håper likevel at når de fleste av oss nå gjør det vi kan for å unngå å bli smittet, er det ikke av selvgodhet og egoisme, men vårt bidrag til den dugnaden som handler om å beskytte dem som er i risikogruppene og vårt eminente helsepersonell.

Hilde Jorunn Hoven, Lillehammer, veterinær med kompetanse innen beredskap, smittevern og mikrobiologi