(Telemarksavisa)

I et aldeles nydelig høstferievær kunne arrangørklubben IL Dyre Vaa ønske deltakerne velkommen til start ved Uvatn nedenfor Vierli fjellstue, mens målstreken var på toppen av Motten (1131 moh.). Ved målpassering har deltakerne tilbakelagt 1,9 kilometer og forsért over 180 høydemeter.

Moro å vinne

15-åringen Christoffer Rüger fra Gulset/Grenland ski var raskest til toppen, med en sluttid på 7.50, og var med det 10 sekunder raskere enn vinneren sist Vierli opp ble arrangert (2019), Lars Olav Kåsa (17) fra Gulset/Grenland ski og Hovden skigymnas.

- Det var gøy å løpe og veldig moro å vinne. Det var også moro at så mange deltok. Det blei en god konkurranse og en fin økt, sier Christoffer, som satser mest på langrenn, men som også har gjennomført mange gode løp i år.

De raskeste gutta startet i et forrykende tempo da startskuddet gikk ved Uvatn, og det kjente de etter hvert i beina. Det er ikke akkurat lett terreng i Vierli opp, men desto mer fornøyd er deltakerne når de passerer målstreken på toppen.

Bildeserie

Over 80 var med i Vierli opp - ser du noen du kjenner?

Kjente syra

- Jeg kjente jeg fikk syra litt før de siste bakkene, selv om jeg prøvde å åpne kontrollert. Det var tøft å presse seg helt opp til mål, men det gikk greit. Når jeg får syra blir det vondt, men det er egentlig bare å presse på likevel. Jeg er nok i en boble når jeg konkurrerer, og da har jeg fokus på å komme raskest mulig til mål, forteller 15-åringen.

Da Lars Olav Kåsa vant Vierli opp i 2019, ble vinnertiden 7.42. Denne gang var løypa omkring 100 meter lengre, ettersom starten var flyttet helt ned til Uvatn, og Rügers vinnertid på 7.50 må derfor regnes som ny løyperekord i den nye løypa.

Tredjeplassen i herreklassen gikk til langrennsløperen Knut Kristiansen Mogen fra Rjukan idrettslag, som passerte målstreken på tiden 8.02.

Raske jenter

Ingvild Horgen fra Skarphedin var raskeste dameløper på vei til toppen, til tross for hennes unge alder. 13-åringen løp i mål på 9.48. Nærmest fulgte fra Marte Kristine Høidalen fra Lyn (10.35) og Stina Bjaadal fra Ørn og Grenland ski (10.39).

- Det var moro å vinne, og det var en fin økt. Det blei hardt, selv om jeg har trent litt på motbakkeløping, forteller idrettsjenta fra Bø.

Maren Halle Haugen fra Runar, som nå er uttatt på juniorlandslaget i friidrett, vant Vierli opp i 2019 på sterke 8.30. Hun var den gang 16 år gammel.

Hele familien

I Vierli opp stilte det til start deltakere i alle aldre. En del av de yngste deltakerne løp sammen med andre familiemedlemmer. I mange familier var det ikke gitt hvem som skulle komme først opp av foreldrene eller barna.

- Målet mitt var å holde følge med begge barna mine, men jeg klarte ikke slå sønnen min, Mats, sier Ida Charlott Svege.

Hun er opprinnelig fra Stathelle, med barndomsnavnet Olsen. Hun var aktiv langrennsløper da hun var yngre, og nå bor hun ved Skui i Bærum sammen med mannen Dag og barna Mats og Selma. De representerer klubben Jutul.

Pappa Dag var denne gang raskest i Vierli opp, så vidt foran sønnen Mats, og detter fulgte kona Ida Charlott og dattera Selma like bak.

Familien har deltatt i Vierli opp flere ganger.

- Det er moro å teste seg i en konkurranse, selv om det viktigste er å være i form til å gjennomføre fine treningsøkter, understreker hun.