Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha deg med på rosetog på 10-årsmarkeringen for 22. juli

Torsdag 22. juli er det ti år siden Norges verste dag. Den skal markeres mange steder over hele landet, også i Tinn.

10 ÅR SIDEN MASSAKREN PÅ UTØYA

Tinn kommune og Tinn AP har gått sammen for å markere at det er 10 år siden 2. juli 2011, dagen for angrepet på norsk demokrati av en terrorist som stod bak bombingen av regjeringskvartalet og massakren av AUF-leiren på Utøya. Dagen er brent inn i hukommelsen til nordmenn som en av de verste dagen i norsk historie, og det skal markeres og minnes en rekke steder over hele landet. En av de drepte kom fra Tinn, Silje Merethe Fjellbu.

- Vi må ikke glemme, sier Tinn APs leder Vidar Stang, som har tatt turen på torget sammen med kultursjef Marit Kvitne, fordi markeringen starter her på Rjukan torg torsdag 22. juli.

- Vi inviterer alle som har lyst til å være med på markeringen, som starter her på torget, sier Kvitne, som forteller at de gjennomfører markeringen i overensstemmelse med koronarestriksjonene.


- Vi mener det skal gå fint å få til. alle som kommer må registrere seg so følge av koronarestriksjoner, og så gjelder det å holde avstander. Er du syk - hold deg hjemme - uansett!

Tankene finnes ennå

- Det er 10 år siden den grusomme hendelsen 22. juli 2011, og vi vil sette fokus på hendelsen, men også tankene bak. Som AUF har kalt den nye boka si "Aldri tie, aldri glemme". Vi må aldri glemme ideologien bak hendelsen, om det var aldri så grusomt, så eksisterer den ennå. AUF er opptatt av at det må markeres, sier Stang.

- Vi starter kl 17 her på torget med litt musikk ved Hannah Eline Jøines, og Torill Kristiansen Bye skal lese dikt. Det vil bli delt ut roser til alle som kommer, og etterpå vil vi gå rosetog opp til Admini-parken via Storgata.

Så blir det markering der oppe ved minnestøtta i Adminiparken (Gunnar Sønstebys Park) med minnetale ved ordfører Steinar Bergsland, og så kommer det en representant fra AUF som skal tale, og Odd Martin Landstad skal spille og synge, forteller Kvitne.
- Før det hele avsluttes på kinoen etterpå.

- Still opp!

- Ja, vi håper at det bli mange som stiller opp, og alle rosene legges rundt minnesmerket i parken, og etter det går turen ned til Rjukanhuset, der vi vil vise den nye filmen "Generasjon Utøya", som da blir vist like etterpå. Det er i det store og det hele det som skal skje, men vi håper det er godt nok til at vi at vi får ut budskapet, sier Stang.

- Da legger dette ut i sosiale medier og sprer det i media for at alle skal få mulighet til å delta, og vi håper jo at mange vil være med å makere denne dagen, og ta avstand fra de tankene som ligger bak. Samtidig vil vi også minnes Silje som vi her på Rjukan og i Rjukan AUF mista på Utøya denne dagen, sier Stang.

- På kino er det egne regler, og her er det førstemann til mølla. Vi kan bare ta inn et 70-talls publikummere, men vi håper det er tilstrekkelig med plasser, sier Kvitne.
- Alle som vil møter her p orget klokka 17 22. juli for å bli med. Det er ingen forhåndspåmelding.