I sluttfasen av borgerlønnseminaret som skal arrangeres av Rjukan Solarpunk Academy i helgen er det lagt opp til å stifte et lokallag av BIEN, foreningen for borgerlønn. (Basic Income Earth Network). Faktisk bare det andre i Norge.

Og søndag 1. mai er naturligvis ikke tilfeldig valgt.

- Er dere klare til å stifte Norges andre lokallag i BIEN i helga?

- Ja, vi er det. Vi lever jo ikke i frivillighetens tid akkurat, sier Margrethe Kolstad Brekke.
- Det er Anja Askeland selv som har startet det andre lokallaget i Haugesund, og hun er rett og slett noe for seg selv, en driftig dame som har greid å bringe ideen om borgerlønn inn i norsk diskurs, sier Brekke.


- Når jeg og Martin begynte å snakke om å gjøre ett eller annet tiltak i forbindelse med ideen om borgerlønn på Rjukan, så førte alle veier til Anja, sier Brekke som sammen med Martin Andersen inviterer til både seminar, kunst og stiftelse av et lokallag for borgerlønn.

BIEN kommer

BIEN kommer til Tinn takket være modig samarbeid med Astri Klonteig i 1.. Mai-komitéen og NIA.
- De kommer til Rjukan med et fremoverlent seminar på Varelageret neste helg. Ifølge Anja Askeland fra BIEN Norge er dette første gang borgerlønnstemaet løftet fram i kontekst av tradisjonsrike 1. mai-arrangement, selv om det digitale 1. mai-arrangementet i 2021 viet temaet stor plass her i Tinn, sier Brekke.

- Men så her er man på Rjukan tradisjonen tro et hestehode foran alle andre. Det er nok greit å bruke litt tid på å gjøre seg opp en mening om ideen borgerlønn/grunnlønn, men om ikke annet så er tematikken veldig effektiv for å få oss til å tenke på de økonomiske strukturene vi lever i, og sette igang diskusjoner, sier Brekke, som har bodd noen år på Rjukan, stedet som var blant de første som innførte 8-timers dagen for over 100 år siden.

Anja Askeland var grasrotaktivisten som etablerte den norske organisasjonen som arbeider for borgerlønn. Det er hun som har satt sammen seminar programmet vi skal ha på Varelageret denne helga, sier Brekke.

Anja Askeland

Anja Askeland uttaler i et intervju til Haugesunds Avis:
– Jeg har blitt utfordret på så mange områder samtidig; økonomisk, sosialt og følelsesmessig. Til og med identiteten min har blitt utfordret, forteller hun, etter at hun er mottaker av sosial stønad fra NAV. På femte året.


Her er mer fra intervjuet i Haugesunds Avis:


– Jeg skammer meg ikke lenger nå

Nøysomt liv

I dag lever Anja et svært nøysomt liv med pengene hun mottar fra NAV.

– Mesteparten av pengene går til mat. Lenge satte jeg grensen ved to påleggssorter. Kjøper jeg inn en tredje, eller særlig hvitost, er det litt luksus. Litt utfordring er det når jeg skal se anstendig ut i forbindelse med mine verv. Klær er utslitte, og har jeg råd til jakke har jeg ikke råd til sko. Å gå til frisøren er en sjelden investering. Jeg går veldig sjelden ut på ting som koster penger ... egentlig ikke på noen ting i det hele tatt.. Det blir mange turer langs Kyststien og på Vardafjellet, eller en runde rundt Bakarøy.

– Vi trenger et sted å møtes. Skammen fører til at veldig mange skjuler sin reelle situasjon, sier Anja.

– Det er noe som kan skje oss alle. At man blir arbeidsledig og ikke klarer å tjene til livets opphold. Neste gang kan det være deg. Sykdom, ulykke, skilsmisse, arbeidsledighet.. man vet aldri hva som er rundt hjørnet.