I lokstallen på Rjukanbanen foregår det hektisk aktivitet. Noen er i gang med tørrisblåsing av en av Rjukanbanens tankvogner. De er elever ved Fagskolen i Vestfold og Telemark (FVT) som er på fagkurs i det mekaniske restaureringsfaget under kyndig veiledning av Håvard Haugen fra Rjukanbanen som har opparbeidet seg kompetanse på denne moderne måten å rengjøre metall på.

Vi treffer et par av dem.
Odin Monsen er fra Søgne.

- Dette er lærerikt, nyttig, og det er gøy selv om det er jobb, sier Monsen.
- Dette er rett inn i dette jeg driver med til daglig. Fartøyvernsenteret jeg jobber på tar vare på båter, og jeg jobber med klinka skip. så det treffer både i jobb og interessefeltet mitt, sier han.

Klinkingen er lik

- Ja, klinka man slike jernbanevogner på samme måte som skipene?

- Ja, det er en annen type nagler, men teknikken er jo helt lik.

- Dette er en grei måte å kombinere jobb og videreutdanning. Jeg tar et mer tradisjonelt studie også og det tar opp mye mer tid fra jobben. men dette er relevant og praktisk. helt topp, sier Monsen.

Terje Skaugvoll er urmaker og jobber til daglig med alt som er mekanisk.

- Jeg kommer fra Sulitjelma i Nordland, men jobber egentlig over hele landet. Jeg reiser endel og jobber mye med mekaniske tårnklokker, der flere er over 300 år, i kirker og rådhus, jernbanestasjoner. Det vi får med oss her er faktisk helt relevant, sier Skaugvoll og peker på jernbanevognene.

- Like teknikker


- Det er stort, men det er relevant, og det er faktisk det samme selv om det er smått eller stort. Det er veldig interessant. Dette er skånsom rengjøring, der man bevarer den originale malinga, sier Skaugvoll som er kjempefornøyd med fagskoletilbudet.

- Jeg er veldig fornøyd. Dette gir mye. Det er praktisk, lærerikt. Vi jobber til vanlig små miljøer, men her får vi både økt kompetansen, og kontakter som vi kan dra stor nytte av. Særlig disse treffene, fagsamlingen. Det er helt topp, sier Skaugvoll.

- Når du jobber med verna ting, er det alltid i små miljøer, og det er nyttig å komme i kontakt med andre som driver med lignende ting. utfordringen er ganske like om man driver med små klokker eller store jernbanevogner. Man tenker faktisk likt. Metodene er like, men ulikheter i hvordan man setter det sammen. Det er utrolig artig å komme tettere på fagmiljøer som jobber tettere på bevaring og restaurering enn det vi gjør. Og det er veldig artig å treffe de frivillige her. Det å ha de med må være veldig verdifullt. Ellers forsvinner båe verdiene og kunnskapen. Det ser man andre steder der det ikke har vært et slikt engasjement som her, mener han.

- Jeg vil virkelig anbefale dette kurset. Jeg var nok spent da jeg meldte meg på, men det har vært over all forventning. Det har vært helt glimrende. Det at man får venner nettverk, der vi også kan være i kontakt på facebook og dele erfaringer. Dette har rett og slett vært helt glimrende, sier Skaugvoll.