Villreinen blir syk av å stå for tett

Villrein foto Arne Nyaas

Villrein foto Arne Nyaas

Av
DEL

Jeg leste i dag den 14.01.2020 i RA om at reinsdyrene på Hardangervidda blir syke av å stå for tett på vidda. Dette fremgår av veterinær Kjell Handeland sin rapport til Veterinærinstituttet.

Som tidligere reinsdyrjeger gjennom ca 30 år i Seterdalsheiene og på Hardangervidda vest, samt arbeid for kraftverkene og Røde kors, har jeg opplevd mange ting som påvirker reinen på vidda.

Den største påvirkningen står Turistforeningen for med sine mange betjente hytter og deres oppmerkede løyper over vidda. Videre er den store mengden med sau som blir sendt ut på beite på vidda og som tråkker ned maten til reinen og dessuten forurenser områdene med avføring. Disse drar også med seg sykdom fra tamme dyr inn på vidda.

Så kommer Statens naturoppsyn, med utvidet bruk av helikopter og snøscooter, som hele tiden er med på å stresse dyrene, spesielt før og under kalvingen. De flyr over flokkene og bedøver dyr for å henge på dem GPS- sendere. Disse senderne er til stor plage for dyrene, spesielt under vinteren når de iser ned.

Som den siste plagen kan jeg nevne luftforsvaret som driver med trening på lavtflyging over vidda , med jagerfly spesielt i tiden under kalvingen.

Alle disse forholdene har jeg mange ganger observert under min ferdsel i fjellheimen.

Her bør noen snart ta en aksjon.

Gunnar Undersrud


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger.

Artikkeltags