Elefanten i rommet

Elefanten: Alkohol er den store elefanten i kjølvannet av #meeto-kampanjen#

Elefanten: Alkohol er den store elefanten i kjølvannet av #meeto-kampanjen#

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

«Alkohol er elefanten i rommet», sier Jonas Gahr Støre og fastslår at Arbeiderpartiet ikke lenger skal betale for alkohol i partisammenhenger. Flere partier tar i kjølvannet av #metoo-kampanjen innover seg at det er en sammenheng mellom alkoholbruk og handlinger som de ikke vil være bekjent av.

Slik vi forstår det, er «elefanten i rommet» et uttrykk for at en årsak til en situasjon eller et problem ikke blir snakket om, men i stedet behendig feies under teppet. At alkohol får denne karakteristikken i sammenheng med #metoo-kampanjen bør ikke overraske. Historiene som er avdekket er både tydelige og rystende.

Alkoholforbruket skaper langt flere problemer enn det #metoo-kampanjen den siste tiden har avdekket. Vi gjør mye for å reparere, men alt for lite for å forebygge. Flere partier klamrer seg til en liberal alkoholpolitikk. Nå når tre partier går sammen i ny blå-grønn regjering, har de i forhandlingene også blitt enige om enda lettere tilgang til alkohol. Forstå det den som kan. Realiteten er at forskning viser at begrensning av tilgjengelighet er et av de aller viktigste forebyggende virkemidler. At #metoo-kampanjen også handler om konsekvenser av alkohol-tilgjengelighet, er ganske tydelig. Men kunnskap er visst vondt å ta innover seg.

Alkohol er så mangt i vårt samfunn, men en av de viktigste og mest ubestridelige virkningene er bedøvende. Bedøvelsen gjør verken unntak for vett eller forstand. En blir heller ikke bedre skikket til å motstå dumme impulser. Bedre blir det heller ikke av at vi har en drikkekultur som gjør det tillatelig, til og med attraktivt, å oppsøke en slik sløvet tilstand. Noen vil nok ønske at festfylla kan fortsette å være en urørt elefant i rommet – så lenge alkohol kan brukes som en unnskyldning.

Og i de politiske sammenkomstene har det vært en fuktig kultur, selv med unge personer til stede. Statsministeren snakket forleden om en vekker. Betyr det noe som helst? En skulle forvente at politikere i ledende posisjoner forstår at makt handler om tillit og å utvise ansvar. Det er en fullmakt en må være i stand til å forvalte. Spørsmålet er om de «festregler» som innføres får noen virkning når den overordnede alkoholpolitikken i utgangspunktet er liberal.

Thorleif Jenssen

Trond Aasland

IOGT Blefjell

Artikkeltags