Gå til sidens hovedinnhold

En folkevalgt ser tilbake og framover

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter en periode som vara, fikk jeg fast plass i kommunestyret for å representere mitt parti. Nå er jeg i min fjerde periode som folkevalgt i Tinn kommune, og til sammen blir det 15 år i folkets tjeneste. 

Det sies at man aldri finner et parti en er helt enig med, det kan nok stemme, men jeg ble med i SV og føler meg fortsatt hjemme her.
Å være med i kommunestyret er spennende, lærerikt og givende. En føler at en bidrar til noe positivt, med ønsker om å forme samfunnet etter sine idealer og beste evner. Noen ganger kommer nedturer, man blir stemt ned, men så kommer oppturer når man får gjennomslag for partiets synspunkter. De aller fleste avgjørelser skal være i tråd med programmet. Noen ganger oppstår situasjoner der uforutsette ting kommer inn i bilde, så må man ta avgjørelser. På vegne av folket. Slik er det å ta ansvar.

Enkelte saker blir vedtatt med liten margin av flertallet, men det er nettopp det som er demokrati. Flertallet bestemmer, og takk og pris for det. Vi er heldige som lever i et demokratisk land selv om man kan være uenig i avgjørelser. 

I dag er det vanskelig å se for seg Rjukan uten NIA, Rjukanbadet og Solspeilet, men vi hadde ikke hatt noe av dette uten den demokratiske prosessen. 

Å være politisk aktiv åpner mange muligheter, man blir kjent med ulike mennesker og kulturer både innad i eget parti og med andre. Erfaringer kommer deretter, og gode opplevelser huskes lenge.
Ofte hører jeg fra folk at de ikke har tid til å drive politikk. Noen mener at det finnes viktigere ting å bruke tid på, som for eksempel familie. Jeg er ikke uenig, familien er viktigst, men noen må ta ansvar for å stå på lista, og risikere å bli valgt inn i kommunestyre eller et utvalg. 

Ja, dette tar tid, så noen skiturer eller familiebesøk må settes på vent. Jeg, i likhet med mange andre, har familie og har hatt småbarn, full jobb, har studert i flere år og drevet med frivillig arbeid. Jeg har aldri bedt om fritak hverken fra politiske verv eller jobben. Jeg mener ikke at dette var klokest, men slik ble det for meg.

Aldri før har kommunestyret i Tinn bevilget flere fritak fra politiske verv som i denne perioden.


Det har skjedd store endringer i samfunnet vårt på flere plan. En av dem er sosiale medier som har kommet for å bli en del av vår hverdag på godt og vond.
Før var kommunestyremøtet mer høytidelige. Det kunne gå heftig for seg, men det var respekt for ulike meninger. Avgjørelser ble tatt og vedtatt, og møtet ble hevet. Nå føles det som møter aldri tar slutt, fordi de åpnes andre steder. De åpnes i stuene våre bak tastaturene. Nå er det flere hundre som bruker sin stemme, og folkevalgte skal «stemmes ut».

Språkbruken varierer, og man må tåle litt. Og litt til. En må tåle å høre "Du gjør deg best når du er i fjerne farvann! Bli der!" fordi en har en annen mening!
Den andre må tåle kommentaren «Vi vet at du ikke har forstand». Eller «Forbannet være formannskapet!»
Voksne mennesker diskuterer seg imellom. Noen kaller det for «underholdning». Det er i hvert fall en spesiell holdning for å være forbilde for yngre generasjoner. Hvem blir fristet til å flytte til Tinn etter å ha lest alt dette vi holder på med?
 

Hva med dem som blir skremt av slik oppførsel og uønsket eksponering? Hvordan skal vi få unge mennesker til å ta seg tid til å drive med politikk? Som jeg sa innledningsvis, det er veldig givende på den ene siden, men hva med den andre?

En ung engasjert dame sa til meg at det var nettopp det hun ikke likte med politikken, uønsket eksponering. Flere av mine kollegaer fra ulike partier antyder at de ikke kommer til å ta gjenvalg.
Hvordan strukturen i framtidige kommunestyrer kommer til å se ut, vet ikke jeg. Jeg er redd for at alt det som skrives på sosiale medier ikke bidrar til positivt utvikling i kommunen. I hvert fall ikke oppmuntrer til felleskap.

Små steder er enda mer utsatt enn store byer, nettopp fordi «alle kjenner alle».

Det er flott at folk er engasjert og diskuterer på facebook, har meninger og så gjerne vil bli hørt. Men den mest effektive veien å bli hørt på er i kommunestyresalen. Nøl derfor ikke, meld deg inn i det politiske partiet som står deg nærmest, eller lag en egen politisk liste med folk som tenker som deg. Begge deler har Tinn tradisjoner for. Det har fungert før, både for innbyggere og kommunen.

Kom gjerne og still spørsmål i spørretimen eller ta en prat med ordfører og meg i ordførerpraten. Der treffes vi ansikt til ansikt, så kan vi snakke sammen og utveksle meninger på en mer hyggelig måte. 


Sanja Pasovic

Varaordfører